Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Från Al Gore till EU-direktiv

Publicerad: 26 oktober 2012, 12:57

Bengt Wånggren

I fastighetsbranschen ändras sällan regler på ett så tydligt sätt. Men på några få år har spelreglerna för miljöarbetet i fastighets- och byggbranscherna radikalt förändrats.


Ämnen i artikeln:

Bengt Wånggren

Krönika ur Fastighetsnytt nummer 5, 2012

Jag har spelat Korphockey i många år. När Korpen för flera år sedan ändrade regeln för hur långt målvakten får kasta ut bollen var det viktigt för vårt lag Tåfjuttarna (vi började vår karriär med fotboll) att snabbt anpassa oss och ändra vårt spelsätt. Det gick att få snabba mål och till och med att vinna matcher om man utnyttjade den nya regeln smart. I fastighetsbranschen ändras sällan regler på ett så tydligt sätt. Men på några få år har spelreglerna för miljöarbetet i fastighets- och byggbranscherna radikalt förändrats. Jag tvekar inte att ta det ­annars lite slitna ordet paradigmskifte i min mun. ­Vinnarna är, och kommer att vara, de ­företag som snabbt tar till sig och börjar spela efter de nya reglerna.

Under flera decennier, 70, 80 och 90-talen, styrdes branschens miljöarbete av lagstiftningen. Det var få företag som hade högre ambitioner i sitt byggande och sin förvaltning än att försöka uppfylla regel­verket. I praktiken ledde dessutom besparingar och otillräcklig uppföljning till att det ofta misslyckades. Idag ­tävlar ­företagen om vem som kan bygga den miljövänligaste byggnaden. Nya begrepp har blivit vardag i styrelserummen: LEED ­Platinum, Miljöbyggnad Guld, BREEAM Excellent, GreenBuilding. Utvecklingen har skett på bara några år och är marknads­driven. Att bygga grönt är lönsamt. Den leder till att myndigheternas miljöregler överträffas med bred marginal vid i stort sett varje byggprojekt. För att hänga med i tävlingen om hyresgästerna börjar många fastighetsägare också förbättra ­miljöprestanda på sina befintliga bygg­nader och därefter se till att också dessa blir certifierade. Hög nivå på certifieringen gör byggnaden lättare att hyra ut, drifts­kostnaden sjunker och byggnaden blir mer värd. Dessutom framtidssäkras fastig­heten och ger en bra image för företaget.

Hur blev det så? Förändringen började så smått i slutet av 90-talet. ­”Giftskandalen” vid Hallandsåsen gav chockvågor ­genom byggbranschen och företagen började miljö­certifiera sin verksamhet för att förhindra att liknande skandaler skulle uppstå i framtiden. Branschen började också anställa miljökunniga personer för att stödja verksamheten. Ambitionerna var från ­början relativt små. Man skulle främst uppfylla lagkrav och undvika mediadrev. I början av 00-talet minskade intresset från företagsledningarna men det ökade snabbt igen mot slutet av decenniet. Vid en här tiden blev också den länge slumrande fastighetsbranschen på allvar intresserad av miljöfrågor. (Det finns förstås fastighetsföretag som vaknade något tidigare, ingen nämnd och ingen glömd.)

Jag ser fyra viktiga anledningar till det nya intresset. På första plats ­kommer Al ­Gores bok och film ”En obekväm ­sanning” som skapade opinion för att minska ­utsläppen av koldioxid och intresse hos allmän­heten runt om i världen. På andra plats sätter jag de mycket snabba energi­prisökningar som vi haft från ungefär är 2000. På tredje plats hamnar Stern-­rapporten som handlar om kostnaderna för samhället på grund av den hotande klimat­förändringen. Sist men fortfarande av mycket stor betydelse är det faktum att EU i snabb takt beslutar om nya direktiv för energi­effektivisering och ­minskning av fossila bränslen. Dessa direktiv har och kommer under de kommande 40 åren att ha mycket stark påverkan på bygg- och fastighetsbranscherna. Man planerar nu också på allvar med nya direktiv på det ­befintliga beståndet.

Det här har lett till att miljöcertifiering är en bra investering. I USA, Storbritannien, Australien och Holland ger miljö­certifierade byggnader i snitt sju procent högre avkastning, hävdar forskaren Nils Kok från universi­tetet i Maastricht, Holland. I Sverige är det faktiskt de internationella investerarna som under tre – fyra år drivit på utvecklingen. Men de svenska företagen agerar nu snabbt. Branschen har själv initierat och genom­går en fullständigt fantastisk förändring. ­Sweden Green Building Council är den snabbast ­växande miljörörelsen i Sverige. Antalet byggnader som certifieras och antalet ­personer som utbildas i och arbetar med ­miljöcertifiering av byggnader ökar exponentiellt.

Fastän vi fortfarande är långt ifrån målet att ha uppnått ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet i vår bransch är det viktigt att arbeta vidare och inte låta sig avskräckas av allt arbete som återstår.

I have a dream!   I have a dream today!

Bengt Wånggren
Vd, Sweden Green Building Counsil

Krönika ur Fastighetsnytt nummer 5, 2012

Ämnen i artikeln:

Bengt Wånggren

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.