Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

FP: “ska kunna bo på var fjärde kvadrat”

Publicerad: 30 oktober 2015, 07:11

Illustration: Petter Furå.

I Folkpartiets förslag till budget för Stockholm presenterar de flera förslag för ett ökat bostadsbyggande. Bland annat vill de man ska kunna bo på var fjärde ny kvadratmeter i city.


Ämnen i artikeln:

Liberalerna

I Folkpartiets förslag till budget för Stockholm presenterar de flera förslag för ett ökat bostadsbyggande. Bland annat vill de man ska kunna bo på var fjärde ny kvadratmeter i city. De vill se 40 000 påbörjade lägenheter fram till 2018, vilket enligt dem ger 50 000 färdigställda lägenheter fram till 2020 – att jämföras med majoritetens mål på 40 000 färdigställda lägenheter 2020.

“Resultatet av majoritetens svårigheter att komma överens i byggfrågor ser vi redan nu. I Stadsbyggnadsnämnden tertialrapport 2 framkommer att endast 1127 bostäder finns antagna i detaljplaner för de första två tredjedelarna av 2015. Det är långt ifrån målsättningen, 6000 bostäder totalt under 2015. Det i sig är hela 1000 bostäder lägre än det faktiska antalet som Folkpartiet liberalerna och Alliansen åstadkom 2014.” skriver partiet i sitt förslag.

Folkpartiets förslag utgår från följande fem punkter:

- Förstärk kapaciteten på Stadsbyggnadskontoret långsiktigt, med fokus på en förstärkt kapacitet om 60 procent. FP menar att det kräver att man bygger ut antalet planhandläggare och bygghandläggare.
- Var fjärde ny kvadrat i City ska gå att bo i. Idag är det mycket få lägenheter i City ”på ritbordet”, skriver FP.
- Byggherreplaner. Låt byggherrar själva göra (mer av) jobbet med sina detaljplaner.
- Granska markanvisningar och detaljplaner som inte används. Granska markanvisningar som står och dammar utan att leda till spaden i marken. Ta tillbaka projekt som inte blir av. Inventera och prioritera byggherrar som vill bygga på färdig-detaljplanerad mark.
- Tydliga målsättningar för bostadsbyggandet. Börja sätta tydliga mål för antal markanvisningar, start-pm, antagna detaljplaner, påbörjade och färdigställda lägenheter varje år fram till 2018. Majoriteten har slopat målet för färdigställda lägenheter, skriver partiet. “I dagsläget kan därför nästan ingen veta säkert hur mycket som faktiskt ligger i pipeline om man inte ringer tjänstemännen och ”gräver” själv. Vi vill att staden börjar mäta färdigställda lägenheter igen.”

I mitten av oktober presenterade Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård stadens budget i sin helhet. I den höjdes bland annat målet för antalet bostäder som ska byggas varje år, från 6 000 till 7 000 godkända detaljplaner.

Budgeten kommer att debatteras i kommunfullmäktige 17-18 november.

Maria Nordlander

Källa: Folkpartiet Stockholms förslag “40 000 påbörjade lägenheter fram till 2018”

Ämnen i artikeln:

Liberalerna

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.