onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Politik

FP ger förslag för svensk bostadspolitik

Publicerad: 24 augusti 2015, 05:23

Jan Björklund. Foto: Folkpartiet.

Folkpartiledaren Jan Björklund presenterade igår 12 förslag för svensk bostadspolitik i anslutning till sitt sommartal. Björklund, som tidigare profilerat sig i skolfrågor, verkar nu ta ny riktning och satsa på bostadspolitiken.

Ämnen i artikeln:

Liberalerna

Folkpartiledaren Jan Björklund presenterade igår 12 förslag för svensk bostadspolitik i anslutning till sitt sommartal. Björklund, som tidigare profilerat sig i skolfrågor, verkar nu ta ny riktning och satsa på bostadspolitiken.

– Planekonomins effekter på bostadsmarknaden är tydliga. I Oslo, i Berlin, i Köpenhamn, i Helsingfors är kötiden för en lägenhet noll veckor. I Stockholm är den 322 veckor. Det byggs för lite, för på en ofri reglerad marknad blir det inte lönsamt att bygga. Byråkrati och andra hinder för byggnation är alltför långtgående i Sverige, sa Björklund i sitt sommartal.

Han säger samtidigt att det finns ”stora skäl till självkritik”, att Folkpartiet sällat sig till de som vill försvara istället för att förändra bostadspolitiken, men att det nu är ”dags att liberalisera den svenska bostadspolitiken”.

Flera av de 12 punkterna är kontroversiella. Bland annat vill man se fri hyressättning i nybyggnation genom att hyran inom ramen för presumtionshyressystemet också kan avtalas fritt mellan hyresvärd och hyrestagare. Man vill nå en ökad rörlighet inom det befintliga beståndet genom att reformera bruksvärdessystemet: hyresnivåerna ska närmare spegla utbud och efterfrågan genom att läge och till- och frånval får större genomslag på hyresnivån.

Man föreslår också att taket för skattefria hyresinkomster bör höjas, då andrahandsuthyrningen är ”ett viktigt komplement till den ordinarie bostadsmarknaden”. Man vill även ge rätt för byggherrar att utarbeta detaljplaner, istället för att bara kommunen kan göra det som idag.

Slutligen vill man se ett utökat uppdrag för Akademiska Hus att bygga och äga studentbostäder.

”Vi är tydliga: Sveriges bostadsmarknad behöver mer bostäder, mer marknad och mer av liberal politik” skriver Björklund på DN Debatt. 

Reaktionerna från de röda lät inte vänta på sig. Bland annat undrade vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt på Twitter: “En liten fråga till @bjorklundjan Vad tror du sker om man inför fri prissättning på något som det råder akut brist på, typ bostäder?”.

“@jsjostedt fri hyressättning i nyproduktion leder till ökat byggande, vilket minskar prispressen uppåt, och minskad svarthandel” replikerade Björklund.

Redaktionen

Källa: Folkpartiets bostadsrapport ”Fler bostäder och mer marknad – Reformagenda för en ny bostadsmarknad”, Dagens Nyheter

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev