onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Politik

Förutsåg omvärdering av försvarspolitiken

Publicerad: 23 september 2014, 14:28

Bo Pellnäs

Det var en bekymrad Bo Pellnäs som inledningstalade på Business Arena.

Ämnen i artikeln:

Business Arena

Det var en bekymrad Bo Pellnäs som inledningstalade på Business Arena. Den före detta översten av första graden, som på senare år många gånger varnat för att det svenska försvaret är underdimensionerat, beklagade sig över att det sällan är roligt att ha rätt när man är säkerhetspolitisk expert.

Fågelvägen är avståndet mellan Stockholm och Kiev knappt 130 mil. Det är inte så konstigt att konflikten i Ukraina har kommit att påverka den svenska försvarsdebatten, och till och med den militära beredskapen i Sverige. Men det är långt, långt kvar till det heltäckande territoriella svenska försvar som var ambitionen för några decennier sedan.
– De nya pengar som har utlovats räcker inte ens till den internationella insatsstyrka som försvaret har, säger säkerhetsexperten Bo Pellnäs.

Han menar att den dag som en konflikt av samma typ som den i Ukraina blir aktuell i de baltiska staterna berörs Sverige riktigt på allvar. Den bakomliggande orsaken är enligt Bo Pellnäs en rysk revanschism som har sitt upphov i tiden för Sovjetunionens fall. Den ryska planen är inte att återupprätta Sovjetunionen menar han, men kanske det forna Tsarryssland och dess gränser.
– Jag såg tendenserna redan i slutet av 1990-talet när jag var i Kosovo. Ryssarna upplevde en förödmjukelse av att vara försvagade militärt.

I vissa yrken leder inte kompetenta bedömningar nödvändigtvis till någon glädjeyra.
– Det är sällan roligt att ha rätt när man arbetar som säkerhetspolitisk expert, säger Bo Pellnäs.

Märkliga sängpartners i Mellanöstern
Idag är världen global och konflikter följer med migrationsströmmar över nationsgränser. De grymheter och mänskliga tragedier som utspelar sig i Syrien och Irak påverkar även Sverige. När Bo Pellnäs riktar blicken mot mellan östern ser han inte minst många delikata överväganden för USA:s räkning.
– Idag ser vi många märkliga sängpartners i området. Plötsligt har Iran och USA ett gemensamt intresse av att bevara den irakiska regimen i Bagdad. Dessutom måste USA väga ambitionen av ett enat Irak mot det strategiska värdet av att stödja kurderna, med sina drömmar om en självständig stat. I Syrien kommer man att göra insatser mot IS. Det stärker naturligtvis al-Assads regim, men man försöker minska den effekten genom att även direkt stödja andra rebellgrupper, som slåss mot regimen.

Den återigen uppflammande konflikten mellan Israel och palestinierna gör honom också sorgsen.
– Om den israeliska bosättningspolitiken på ockuperat område fortsätter som hittills blir den så kallade tvåstatslösningen omöjlig att genomföra. I förlängningen står Israel inför ett obehagligt dilemma med en stor inhemsk arabisk befolkning som sannolikt inte kommer att få politiskt inflytande. Det kan leda till en slags apartheid.

Undantagstillstånd för integration
En annan konsekvens av konflikten i Ukraina är att debatten om huruvida Sverige ska vara med i Nato har tagit ny fart. Enligt Bo Pellnäs är det något av en kvasi-fråga eftersom det svenska samarbetet med den västliga försvarsorganisationen redan har gått så långt. Utöver de säkerhetspolitiska aspekterna tillkommer de ekonomiska.
– Ett medlemskap i Nato kostar cirka två procent av BNP. Å andra sidan går mycket av ökade militära utgifter tillbaka till svenska företag och svenska löner.

Under en tämligen lång tid har ekonomiska överväganden helt styrt den svenska försvarspolitiken. Nu verkar det som att själva kärnverksamheten återigen har hamnat i fokus. Bo Pellnäs menar att det är ett överlevnadsvillkor att sköta säkerhetspolitiken på ett seriöst sätt. Det gäller faktiskt även inrikes angelägenheter.
– Vi måste framförallt hantera integrationen. Jag förespråkar ett slags ”undantagstillstånd” i socialt utsatta områden. Skicka dit de bästa lärarna, de bästa socialarbetarna och så vidare, så att vi kan vända utvecklingen i en positiv riktning. Vi måste vara beredda att kämpa, för vi bor i ett land som är välsignat i många avseenden.

Daniel Bergstrand

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev