Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Förslag om boende för nyanlända

Publicerad: 4 mars 2015, 07:52

Boverket presenterar flera förslag om hur fler nyanlända som fått uppehållstillstånd ska kunna få tillgång till bostad. SKL bedömer att flera av Boverkets förslag bör kunna genomföras relativt omgående.


Ämnen i artikeln:

BoverketSKR

Boverket har i regleringsbrevet 2015 fått i uppdrag att kartlägga och analysera boendesituationen för asylsökande i eget boende och för nyanlända. I en första delrapport bedömer Boverket att det för dem som beviljas uppehållstillstånd och som förväntas bli kvar i Migrationsverkets anläggningsboenden vid slutet av 2016 kommer det att behövas ca 14 100 bostäder fram till slutet av 2016.
– Det kommer att krävas flera olika insatser för att möta behovet av bostäder. Det krävs också att staten har ett nära samarbete med respektive kommun för att insatserna ska bli lyckade, så att fler nyanlända får ett bra boende och en bra integration. Kommunerna har olika utmaningar och förutsättningar. Dessutom måste tillgången till samhällsservice säkerställas. Det behöver bland annat finnas plats i skolorna och nyanlända ska kunna erbjudas etableringsinsatser, kommenterar Anders Knape, ordförande för SKL, i ett pressmeddelande.

Boverkets förslag utgår från två strategier, och staten står för finansieringen:

Strategi 1: Temporära bostadslösningar måste tillföras som komplement till ordinarie bostadsmarknad, framförallt i tillväxtregioner.

Strategi 2: Temporära bostäder för att växla Migrationsverkets lägenheter mot anläggningsboenden.

Exempel på förslag till konkreta bostadslösningar:

- Modulbyggnader på redan planlagd mark.
- Omvandling av lokaler
- Temporära prioriteringar inom bostadsbeståndet, till exempel använda vakanta bostäder.

Flera av Boverkets förslag bör kunna genomföras relativt omgående, bedömer SKL. Utöver de förslag som Boverket ger anser SKL att staten behöver arbeta med incitament för att fler nyanlända ska bosätta sig där möjligheterna att etablera sig i samhället är som bäst.
– När det gäller Boverkets skrivningar om att staten kan behöva möjligheter att expropriera mark vill vi understryka att det inte är en lösning. Detta är inte ett konkret förslag från Boverket, men det är viktigt att framhålla att staten inte har lika bra förutsättningar som kommunerna att göra de överväganden och avvägningar som krävs lokalt för en hållbar samhällsutveckling, säger Anders Knape.

Här hittar du rapporten från Boverket.

Redaktionen

källa: Pressmeddelande SKL

Ämnen i artikeln:

BoverketSKR

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.