Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Förslag för säkrad kompetensförsörjning

Publicerad: 19 december 2016, 13:00

På måndagen tog bostadsminister Peter Eriksson (MP) emot en slutrapport om arbetskraft- och kompetensförsörjning inom byggbranschen. “Problemet måste tas på största allvar”, menar rapportförfattarna.


Ämnen i artikeln:

RegeringenPeter Eriksson

På måndagen tog bostadsminister Peter Eriksson (MP) emot en slutrapport om arbetskraft- och kompetensförsörjning inom byggbranschen. En av slutsatserna är att problemet “måste tas på största allvar”.

Det var i juni som Eriksson beslutade att ge två samordnare i uppdrag att belysa hur kompetensförsörjningen inom bostadsbyggandet kan säkras fram till år 2025. Bristen på arbetskraft har av många pekats ut som ett av de största hindren för att kunna bygga alla de bostäder som behövs.

– Jag har nu fått ett gediget underlag som bekräftar den allvarliga situationen och som dessutom innehåller konkreta förslag på åtgärder som regeringen och andra aktörer kan vidta för att komma till rätta med situationen på kort och lång sikt, säger Peter Eriksson.

“Branschen går på knäna”
I arbetet har samordnarna pratat med företrädare från branschen, och man har bland annat kommit fram till att det råder brist på arbetare inom “nära nog” alla yrken inom byggsektorn – samtidigt som det ändå produceras bostäder på en “förvånansvärt hög” nivå. Förklaringen till det är, enligt rapporten, att andelen utländsk arbetskraft ökat, att delvis nya produktionsmetoder utvecklats men också för att man “går på knäna”.

Två huvudslutsatser som rapportförfattarna drar är för det första att kompetensförsörjningen inte kommer att kunna lösas med enbart inhemsk arbetskraft till 2025. “Det kommer att vara nödvändigt att komplettera med och att stimulera fortsätt tillgång till arbetskraft från andra länder under de närmaste åren eftersom det inte finns förutsättningar att genom inhemska åtgärder säkra den kompetens som krävs” skriver man.

Den andra slutsatsen är att man inte kan utgå ifrån att det är realistiskt att arbetet i byggsektorn framöver kan bedrivas under så ansträngda arbetsförhållanden som nu. “Det rapporteras omfattande sjukskrivningar och hög personalomsättning liksom avkall på kvalitet i arbetet och fördröjda arbetsprocesser till följd av personalbrist“.

Sammanfattningsvis föreslår samordnarna att man bör satsa på bred front för att stärka kompetensförsörjningen, men framhåller främst följande:

- Tillvarata och stimulera inflödet av utländsk arbetskraft och nyanländas kompetens
- Öka bostadsproduktion genom t.ex. ökat industriellt byggande och mer prefabricering
- Skapa fler jobb med lägre utbildningskrav inom ramen för de svenska kollektivavtalen
- Gör på allvar upp med machokulturen i byggsektorn, anställ och behåll yrkesutbildade kvinnor
- Överväg att inte ställa orimliga motkrav på kommunerna vid satsning på regionalt yrkesvux
- Storsatsa på unga vuxnas karriärskifte och vidareutbildning
- Öka platserna på yrkeshögskolan rejält
- Styr dimensioneringen av högskoleutbildningar relevanta för byggsektorn
- Anpassa utbildningarna till arbetslivets krav
- Samverka mer, bättre, och smartare

Förslagen ska nu analyseras närmare inom Regeringskansliet.

Här kan du ta del av hela rapporten.

Maria Nordlander

Ämnen i artikeln:

RegeringenPeter Eriksson

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.