Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Fokus på byggande men få nyheter i vårbudgeten

Publicerad: 15 april 2015, 12:29

I den nya vårbudgeten som presenterades på onsdagen fanns det få nyheter för fastighets- och bostadsbranschen.


Ämnen i artikeln:

FastighetsägarnaRegeringenSABO

I den nya vårbudgeten som presenterades på onsdagen fanns det få nyheter för fastighets- och bostadsbranschen.

– Jag saknar förslag på en bredare utredning som tar ett helhetsgrepp kring bostadspolitiken. Attefalls-utredningar var viktiga, men de utredde bara varsin liten del. Jag saknar helhetsgreppet från politikerna, säger Martin Lindvall, näringspolitisk chef på Fastighetsägarna.

I propositionen framkommer inte särskilt mycket som inte redan var känt. Man håller fast vid målet på 250 000 nya bostäder till 2020, med ett överlag tydligt fokus på byggande. Från Fastighetsägarnas sida saknar man planer på hur en ökad rörlighet ska ske, och man anser att det är ett för ensidigt fokus på just byggande.

– Byggande är en viktig del, men det hanterar inte hela problematiken. Det är svårt att bygga för de grupper som har svagast ställning på bostadsmarknaden. För dem är det viktigast med en god rörlighet så att de får tillgång till billigare bostäder som redan finns, säger Martin Lindvall.

Återkommer med förslag 2016
Till budgeten 2016 ska man fullfölja den redan beslutade satsningen på statlig medfinansiering av regional och lokal kollektivtrafik, så kallade stadsmiljöavtal. Regeringen säger också att den först i budgetpropositionen 2016 tänker återkomma med förslag på upprustning och energieffektivisering av befintliga bostäder, framför allt i miljonprogramsområden. Den aviserade stimulansen på 3,2 miljarder per år till byggandet av små, energieffektiva hyresrätter ingår inte heller i vårbudgeten, utan kommer läggas in i 2016 års budget.

– Alla inser att bostadsbristen hämmar Sveriges utveckling, det är därför bra att regeringen agerar. Vår bedömning är att när stimulansen träder i kraft kommer den att underlätta nyproduktionen. Men byggpriserna måste fortsätta pressas för att hushållen ska kunna hyra nya bostäder till rimlig kostnad, säger Kurt Eliasson, VD på SABO.

I budgeten framkommer också att regeringen tycker att konkurrensen inom byggsektorn är alltför låg. ”Idag finns ett fåtal aktörer som dominerar marknaden för bostadsbyggande vilket minskar möjligheten för fler och mindre företag, och riskerar att fördyra byggandet” står det. Senast den 1 oktober i år ska utredningen ”Bättre konkurrens för ökat bostadsbyggande” lämna förslag inom området.

Frågorna kring förändringar av möjligheten till ränteavdrag för interna bolagslån och beskattning av enskilda näringsidkare skjuts på framtiden.

– Nya regler om begränsningar av avdragsrätten för interna bolagslån kommer som vi redan tidigare fått besked om, tidigast att träda ikraft under 2017. Det är välkommet att regeringen insett att detta är en fråga som kräver en grundlig analys av konsekvenserna för fastighetsbranschen, något som helt saknades i Företagsskattekommitténs förslag, säger Martin Lindvall.

Höjer bostadstillägget för pensionärer
Den enda egentliga nyheten för branschen i budgeten var att man höjer bostadstillägget för pensionärer med 100 kronor i månaden. Tillägget ska då täcka 95 procent av boendekostnaden, upp till 5000 kronor.

– Det är välkommet, flera hyresgäster i allmännyttans bostäder är äldre med små ekonomiska marginaler. Men regeringen behöver även höja bostadsbidraget. Nivån har inte hängt med och bostadsbidraget täcker en allt mindre del av boendekostnaderna, säger Kurt Eliasson.

Maria Nordlander

Källor: Regeringens vårbudget, pressmeddelande SABO

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.