tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Politik

Flera nya studentstäder rödlistas

Publicerad: 26 augusti 2015, 07:45

Tolv studentstäder, där studenter inte kan räkna med att få en bostad inom ett halvår, rödlistas i SFS bostadsrapport. Det är en ökning jämfört med förra året, och en fördubbling jämfört med 2012.

Ämnen i artikeln:

Studentbostäder

Igår presenterades Studentbostadsföretagens kartläggning av bostadssituationen på landets studieorter. Idag följer Sveriges förenade studentkårers, SFS, årliga bostadsrapport. I den rödlistas tolv städer, där studenter inte kan räkna med att få en bostad inom ett halvår. Det är en ökning jämfört med förra året, och en fördubbling jämfört med 2012. Flera av de stora studentstäderna, som Uppsala och Lund, finns fortsatt på listan. Nykomlingar är Karlstad, Skövde och Örebro.

– Hur ska vi kunna leva ett bra liv och fokusera på våra studier när vi inte ens vet om vi har någonstans att bo? Det är dags att regeringen tillsammans med kommuner, landsting och regioner sätter spaden i, kommenterar Caroline Sundberg, SFS ordförande.

I rapporten välkomnar organisationen regeringens investeringsstöd för byggandet av små hyresrätter, men tycker att det krävs fler åtgärder för att studenter ska kunna fokusera på studier och inte hänvisas till tredjehandskontrakt.

– Att hyran inte kan vara lika hög för studentlägenheter som för andra hyresrätter är en självklarhet. Studenter får inget påslag på lönen. Studiemedlet är detsamma och måste räcka till att betala hyran oavsett om lägenheten är nybyggd eller inte, skriver SFS.

Man är också kritisk mot sänkningen av bullerkraven för små lägenheter.

– Självklart skulle många studenter hellre bo i en bullrig lägenhet än vara bostadslösa, men ett sådant val borde ingen behövs ställas inför. Det är inte acceptabelt att behandla studenter annorlunda än andra människor och samtidigt hävda att högre utbildning ska vara för alla, skriver SFS.

SFS presenterar tre krav i samband med presentationen av rapporten:

- Alla studenter ska kunna få en bostad inom en månad
- Hyran får högst motsvara 35 procent av studiemedlet
- Bostäder för studenter ska hålla samma standard och leva upp till samma krav på tillgänglighet som andra bostäder

Redaktionen

Källa: SFS Bostadsrapport 2015

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev