Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Flaskhalsar i svenska ekonomin

Publicerad: 20 april 2014, 06:59

Anna Felländer.

Foto: Sigurdur J. Olafsson.

I sitt inledningsanförande på Business Arena i Malmö målade Socialdemokraternas ekonomiska talesperson upp en förhållandevis ljus bild av den svenska ekonomin. I den efterföljande seminariesessionen talade Swedbanks chefsekonom Anna Felländer under temat finans och fastigheter och hon inledde sitt anförande med att konstatera att hon inte är riktigt lika optimistisk som Magdalena Andersson.


Ämnen i artikeln:

Anna FelländerSwedbank

Även om den globala ekonomin onekligen befinner sig i en ekonomisk återhämtningsfas så är den inte helt utan risker. Den finansiella krisen och dess efterdyningar har blottat en hel del strukturella problem och likväl i den globala ekonomin som den svenska finns det flaskhalsar som kan försvåra processen. Bland dessa är den hårt åtstramande bankregleringen som har implementerats sedan Lehman Brothers kollaps i september 2008 och gör återhämtningen både långsammare och smärtsammare.

Den amerikanska ekonomin har länge varit världens viktigaste och även om stormakter i Asien har börjat närma sig är USA:s status som världens ekonomiska centrum ohotad. I USA har centralbanken, Federal Reserve, valt kvantitativa lättnader som sitt primära vapen i krisbekämpningen. I princip innebär det att man trycker upp nya pengar och i teorin kan det leda till hyperinflation, något som många bedömare konsekvent har befarat att skulle bli fallet. Som Anna Felländer konstaterar finns det ändå i dagsläget ingenting som tyder på hyperinflation, västvärlden befinner sig snarare i farozonen för deflation. Samtidigt har börserna i väst stigit ganska rejält sedan 2009.

– På kort sikt kommer börserna att hållas upp men frågan är hur mycket av det beror på likviditet i systemet och hur mycket beror på fundamenta, säger Anna Felländer.

Vidare poängterar hon att orsaken till att vi inte sett röken av den befarade inflationen till viss del kan härledas till att pengarna aldrig når marknaden utan att de stannat i finansiella företag som behöver sminka sina balansräkningar och sin kapitaltäckning. Att inflationen lyser med sin frånvaro tyder vidare på att det finns mycket lediga resurser i den globala ekonomin, konstaterar Swedbanks chefsekonom.

I eurozonen har deflation blivit en påtaglig risk och Anna Felländer menar att deflation skulle bli extra skadlig just i eurozonen.

– Varför köpa idag det som man kan köpa billigare imorgon, påpekar hon.

Trots detta påtagliga hot har Mario Draghi och de övriga i Europeiska centralbankens (ECB) direktion hittills avstått från kvantitativa lättnader men någonting måste göras.

– I Spanien har självmord blivit den näst vanligaste dödsorsaken och sociala spänningar med exempelvis främlingsfientlighet ökar, säger hon.

Bostadsbristen största tillväxthotet
Även i Sverige finns det strukturella problem och Anna Felländer är orolig över att återhämtningen och tillväxten drivs av inhemsk konsumtion men inte av exporten som historiskt varit Sveriges viktigaste tillväxtmotor. Hon menar att flaskhalsarna kommer att göra sig gällande 2015 och den kanske mest svårhanterliga av dessa är räntekänsligheten bland hushållen.

– Riksbanken kommer så småningom att behöva höja räntan och då krävs det inte mycket för att konsumtionen ska minska, konstaterar hon.

Just med tanke på att privatkonsumtionen är den primära återhämtningsmotorn just nu så är räntekänsligheten, som är ett resultat av hushållens höga skuldsättning, ett hot mot återhämtningen. Det krävs därför åtgärder för att få ekonomin att köra på fler motorer och Anna Felländer föreslår att man från statligt håll omprövar det så kallade överskottsmålet och istället inför ett balansmål. Det skulle ge staten möjlighet att i större utsträckning satsa på infrastruktur, en annan flaskhals som behöver redas ut.

Ytterligare ett problem i den svenska ekonomin som behöver lösas enligt Anna Felländer är bostadsbristen som hon identifierar som det största enskilda tillväxthotet för närvarande.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Anna FelländerSwedbank

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.