söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Politik

Finansinspektionen ska se över amorteringskravet

Publicerad: 30 augusti 2022, 10:45

”Alla tidigare utvärderingar har gjorts i en utpräglad lågräntemiljö”, säger Max Elger, finansmarknadsminister. Foto: Getty Images, Regeringskansliet

Regeringen anser att det är dags att se över amorteringskravet och bolånetaket och har gett Finansinspektionen i uppdrag att utvärdera konsekvenserna av dessa krav när den svenska ekonomin går mot en lågkonjunktur. Det säger finansmarknadsminister Max Elger till TT.

Ämnen i artikeln:

RegeringenFinansinspektionen

ND


Höga räntor kan bli särskilt kännbara för hushåll med lägre inkomster och små ekonomiska marginaler, enligt Elger.

– Det är det som vi ska titta på nu. Alla tidigare utvärderingar har gjorts i en utpräglad lågräntemiljö men nu är läget förändrat, säger finansmarknadsministern.

Läs även: Boprisfall i korten när tillväxten tvärnitar 2023

Särskilt fokus ska ligga på hur amorteringskravet och bolånetaket påverkar hushåll med lägre inkomster och med mindre ekonomiska marginaler samt hur det påverkar olika gruppers möjligheter att komma in på bostadsmarknaden.

Uppdraget ska redovisas senast den 14 oktober i år.

Läs mer: Lidingö byter 60 nya lägenheter mot två kilometer cykelväg i stadsmiljöavtal: ”Skadar hela kommunen” 

HSB välkomnar översynen:

– Det här är en ytterst välkommen utvärdering som vi har efterlyst under flera år. De kreditrestriktioner som har tillkommit under senare år har sammantaget, med närmast kirurgisk precision, stängt ute unga och andra grupper från bostadsmarknaden – särskilt i storstäderna, säger Johan Nyhus, förbundsordförande HSB, i ett pressmeddelande. 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev