söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Politik

Finansinspektionen dissar förslag om startlån

Publicerad: 29 augusti 2022, 08:50

Foto: Wikimedia

Förslaget om startlån som lämnades i våras befaras leda till inlåsningseffekter snarare än hjälpa förstagångsköpare in på marknaden. Om regeringen ändå väljer att gå vidare med förslaget behövs kraftiga begränsningar, skriver Fi i sitt remissvar.

Ämnen i artikeln:

Finansinspektionen

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Finansinspektionen bedömer att det finns en risk att utredningens förslag inte alls skulle hjälpa förstagångsköpare in på bostadsmarknaden, utan tvärtom leda till utträngningseffekter för andra hushåll som är förstagångsköpare.

”Vill man få in fler hushåll på den ägda bostadsmarknaden, utan att tränga ut andra, är åtgärder som ökar bostadsutbudet nödvändiga. Generellt sett kommer åtgärder som fokuserar på att stärka efterfrågan från en viss grupp primärt att leda till högre priser och, i bästa fall, en viss omfördelning av köpare. De som får startlån får en starkare ställning, men i den mån som det hjälper dem in på bostadsmarknaden, riskerar det att ske på bekostnad av utträngningseffekter för andra grupper av hushåll som har små marginaler men inte är förstagångsköpare”, står det i remissvaret SOU 2022:12, Fi2022/01201. 

Läs även: Utredaren: Sänkt kontantinsats – ”slår inte mot priserna”

Åtgärden riskerar också att få negativa bieffekter i form av stigande bostadspriser och skulder för svenska hushåll.

”Det skulle öka systemriskerna förknippade med de svenska hushållens skulder. Till detta kommer att förstagångsköpare som tar startlån sannolikt får en högre belåningsgrad, vilket gör dem mer sårbara för fallande bostadspriser. Den statliga garanti som knyts till startlånen minskar förvisso de sårbarheterna, men eliminerar dem inte helt”, skriver Fi.

Myndigheten tror även att förstagångsköparna inte ens med startlån skulle ha en chans att vinna budgivningar eftersom köpare i det prissegmentet har större marginaler i kreditgivningen.

Läs även: Startlån till förstagångsköpare - så reagerar branschen: ”Ett slag i luften”

Slutligen uppges förutsättningarna på bostadsmarknaden ha förändrats kraftigt sedan betänkandet lämnades över till regeringen.

”I det rådande marknadsläget med fallande bostadspriser kan till exempel hushåll som nyligen har köpt en bostad vars marknadsvärde har sjunkit, och som behöver flytta till en ny bostad, påverkas mer av begränsningar knutna till bolånetaket”, skriver Fi. 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev