Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

FI: Bra om finanspolitik avlastar penningpolitiken

Publicerad: 1 februari 2022, 10:11

Foto: Anna Nildén/Finansinspektionen

Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen vill se strukturella reformer på bygg- och bostadsmarknaden, för att stärka den finansiella stabiliteten. Det sa han vid en utfrågning i finansutskottet på tisdagen.


Ämnen i artikeln:

Erik ThedéenFinansinspektionenRiksbanken

Det vore bra för den finansiella stabiliteten om finanspolitiken tog ett större ansvar för stabiliseringspolitiken och att Riksbanken därmed inte skulle känna sig tvungna att genomföra omfattande köp av obligationer för att nå inflationsmålet.

Det sa Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen vid en utfrågning i finansutskottet på tisdagen.

Läs även: Bolåneexperten om ränteavdragen: ”Hoppas politikerna gör en mer nyanserad analys” 

”På så sätt skulle finans- och penningpolitiken kunna understödja snarare än försvåra för den finansiella stabilitetspolitiken”, sa han.

Thedéen sade också att FI är redo att bygga upp ytterligare motståndskraft i det finansiella systemet för att hantera de växande riskerna kopplade till hushållens och fastighetsföretagens skulder.

”Samtidigt skulle jag hellre se strukturella reformer på bygg- och bostadsmarknaden och en mer ändamålsenlig bostadsbeskattning då dessa både skulle få bostadsmarknaden att fungera bättre och samtidigt gynna den finansiella stabiliteten”, sa han.

Nyhetsbyrån Direkt

redaktionen@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.