torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Politik

Fem gemensamma skatteförslag från hyresbranschen

Publicerad: 15 september 2021, 06:56

Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna, Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen och Anders Nordstrand, vd Sveriges Allmännytta vill se förenklingar på skatteområdet

Fler bostäder och mer renovering. Det vill Fastighetsägarna, Sveriges Allmännytta och Hyresgästföreningen åstadkomma med fem förändringar på skatteområdet. Det skriver Fastighetsägarna i en pressrelease på tisdagen.

Ämnen i artikeln:

HyresgästföreningenFastighetsägarnaSveriges Allmännytta

Björn Rundström

bjorn.rundstrom@fastighetsnytt.se


– Vi måste ha ett regelverk som stimulerar produktion av bostäder i alla former och som underlättar återanvändning och omvandling i stället för att enbart bygga nytt. Vi föreslår därför några mindre, men viktiga, förändringar i skatteregelverket som kan stimulera en hållbar bostadsproduktion och förbättra hyresrättens skattemässiga ställning, säger Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna, Anders Nordstrand, vd Sveriges Allmännytta och Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen.

Läs också: Det här gäller för moms och stadigvarande bostad 

I organisationernas gemensamma rapport föreslås fem åtgärder som kan genomföras utan krav på omfattande nya utredningar, skriver organisationerna. De fem förslagen är följande: 

Förenkla momsreglerna
Momsreglerna på fastighetsområdet tillhör de mest komplexa i momssystemet. Begränsad skattskyldighet för moms och hinder i avdragsrätten för moms på byggkostnader skapar dåliga incitament för att kunna använda fastigheter mer effektivt. Utvidga skattskyldigheten vid lokalhyra. På sikt bör också låg moms på bostadshyra införas.

Läs också: Guide: Svenska momsregler för bostäder 

Lätta på begränsningarna för ränteavdrag
Begränsningarna att få dra av ränta på lån för att exempelvis finansiera byggande är ett hinder för utvecklingen av nya bostäder. Reglerna kan göras betydligt generösare.

Slopa fastighetsavgiften för hyreshus
Fastighetsägare som hyr ut bostäder dubbelbeskattas genom att de i sin näringsverksamhet betalar inkomstskatt på överskottet och samtidigt måste betala kommunal fastighetsavgift. Ett slopande av fastighetsavgiften för hyresrätter skulle förbättra hyresrättens skattemässiga ställning.

Öka avsättningsmöjligheter och avdragsrätt för reparationer
Ett viktigt sätt att underlätta eget sparande i företaget för att med egna medel kunna göra omfattande reparationer och hållbarhetsinvesteringar är generösare skattemässiga avsättningsmöjligheter i periodiseringsfonder. Att få göra direktavdrag för kostnader, i stället för årliga värdeminskningsavdrag för omvandling av lokaler till bostäder, skulle ge utvecklingen av nya bostäder en viktig skjuts.

Inför samma stämpelskatt för alla
Stämpelskatten för juridiska personer är 4,25 procent. För fysiska personer, bostadsrättsföreningar och kommuner är stämpelskatten endast 1,5 procent. Den högre stämpelskatten för juridiska personer är orättvis och missgynnar hyresrätten.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev