Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Fastighetsägarna välkomnar tillfällig stärkning av bostadsbidraget

Publicerad: 19 april 2022, 09:33

Bild 1/2  Mikael Damberg (S) presenterade på tisdagen sin första budgetproposition i rollen som finansminister. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vårbudgeten på drygt 30 miljarder kronor präglas av kriget i Ukraina med mer pengar till bland annat skyddsrum och flyktingboende. Men branschen välkomnar framför allt det ökade bostadsbidraget till barnfamiljer.

Ämnen i artikeln:

SvepetFastighetsägarnaRegeringen

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


– Det är mycket välkommet. Bostadsbidraget är ett socialt träffsäkert sätt att ge stöd till de hushåll som har störst behov av stöd, kommenterar Martin Lindvall, samhällspolitisk chef på Fastighetsägarna. 

Regeringen föreslår i vårbudgeten som presenterades på tisdagen att bostadsbidraget höjs med 513 miljoner till över 4,8 miljarder kronor och förstärks med ett tilläggsbidrag som motsvarar 25 procent av det preliminära bidraget varje månad till barnfamiljer.

Kriget i Ukraina har inneburit prishöjningar som direkt påverkar de här hushållen

Läs även: Startlån till förstagångsköpare - så reagerar branschen: ”Ett slag i luften”

– Kriget i Ukraina har inneburit prishöjningar som direkt påverkar de här hushållen. I ett sådant läge är det viktigt att finna snabba och enkla lösningar som utgår från befintliga stödåtgärder, för att sedan på sikt se över storleken på bostadsbidraget och vem som omfattas av det, säger Lindvall. 

Regeringen räknar med en inflation på 4,6 procent i år och 1,8 procent 2023. 

”Boendekostnaden är den största enskilda utgiftsposten för många hushåll och för att minska risken att barnfamiljer inte kan betala sina boendekostnader är det lämpligt att under en begränsad tid åter förstärka bostadsbidraget till barnfamiljer med ett tilläggsbidrag”, står det i propositionen.

För övrigt omfattar budgeten bland annat omedelbara insatser för utbyggnad av militärförsvaret, stöd till Ukraina, upprustning av skyddsrum och fortsatt hantering av pandemin. 

– Sverige och folket kommer att påverkas av kriget under lång tid framöver, sa finansminister Mikael Damberg (S) när han presenterade budgeten på en pressträff. 

Läs även: ”Kan helt stoppa planerade byggprojekt” - här är materialen som påverkas av kriget

Det civila försvaret förstärks med 800 miljoner, varav 91 miljoner går till att rusta upp skyddsrum och varningssystem utomhus.

”Åtgärderna syftar bland annat till att stärka kommunernas arbete med krisberedskap och civilt försvar, stärka den enskildes beredskap, stärka befolkningsskyddet genom upprustning av skyddsrum och varningssystem samt förstärka samhällets robusthet och försörjningsberedskap”, står det i förslaget.

MSB har i en tidigare intervju sagt att det även behövs minst 55 000 nya skyddsrum som kostar cirka 20 000–25 000 kronor vardera att bygga. 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev