Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Fastighetsägarna: ”Presumtionshyra borde fasas ut”

Publicerad: 4 juni 2021, 14:25

Martin Lindvall, samhällspolitisk chef på Fastighetsägarna.

Foto: Magnus Glans

Fastighetsägarna är i överlag positiva till reformen om fri hyressättning inom nyproduktion, men har invändningar mot förslaget om bevarad presumtionshyra och bytesrätt.


Ämnen i artikeln:

FastighetsägarnaHyresgästföreningen

Branschorganisationen välkomnar förslaget om fri hyressättning i nyproduktion och tror att det kan resultera i ett större och mer varierat utbud på bostadsmarknaden. 

– Vi är huvudsakligen positiva. Med reformen förbättras villkoren för att investera i fler hyresbostäder, inte minst genom en större trygghet, säger Martin Lindvall, samhällspolitiska chef på Fastighetsägarna, till Fastighetsnytt. 

Läs även: Morgan Johansson (S): ”Vi ser ett par problem i förslaget”

Investeringarna väntas enligt honom naturligt att styras mot de platser där efterfrågan på nybyggda hyresrätter är som störst och mot sådana bostäder som konsumenterna efterfrågar. 

– Utredarens förslag möjliggör även en hyresutveckling som bättre speglar den lokala marknadsutvecklingen. Det är en viktig pusselbit mot bakgrund av den långsiktighet som investeringsbesluten bygger på. 

Martin Lindvall köper däremot inte Morgan Johanssons farhågor om hyreshöjningar vid ändrade förhållanden och fri hyressättning mellan hyresgäster. 

– Hans bekymmer antyder att han inte vill kännas vid vad direktivet anger om en långsiktig hyresutveckling som beaktar konsumenternas preferenser. Att det råder kontraktsfrihet mellan hyresgäster är ett grundläggande villkor i ett tariffsystem som bygger enbart på KPI-utvecklingen. 

Hur besvarar ni Hyresgästföreningens kritik om att det här blir negativt för konsumenterna, men en guldkalv för fastighetsägarna?
– Det är svårt att beskriva en reform som erbjuder ett större och mer varierat utbud av hyresbostäder, samtidigt som besittningsskyddet förblir starkt och boende i befintliga bostäder inte påverkas, som negativt. För fastighetsägare blir det en utmaning som jag hoppas att många vill anta. 

– Hyresutvecklingen blir i det här systemet ännu mer beroende av hur attraktivt fastighetsägares erbjudande upplevs. Det är ingen slump att utredaren valt att ersätta bruksvärde med begreppet attraktivitet.

Vad saknas i reformförslaget?
– Det finns en osäkerhet kring hur möjligheten att åberopa ändrade förhållanden för hyreshöjning utöver KPI-förändring kommer att fungera i praktiken. Att det finns en tröghet kring detta är rimligt för balansering av olika intressen, men om systemet ska säkerställa långsiktiga hyresintäkter som tryggar en ansvarsfull förvaltning så får det inte vara för svårt. 

Här kunde utredaren enligt Martin Lindvall ha varit tydligare i sin vägledning för de hyresnämnder som har att etablera en rättspraxis. 

– Det är även olyckligt att utredaren föreslår att dagens regelverk kring bytesrätten bibehålls. Vid byte borde i stället kontraktsfrihet råda precis som om lägenheten varit ledig för nyuthyrning. 

Läs även: Lennart Weiss: ”Svårt att se vilket problem man vill lösa”

Med utredarens förslag riskerar man enligt honom få inlåsningseffekter som gör att färre bostäder kommer ut på marknaden för dem som står utanför, där bytesrätten blir ett privilegieskydd för insiders.

– Vi beklagar även att utredaren, som förefaller lika övertygad som vi om att presumtionshyressystemet borde fasas ut, inte väljer att föreslå det. Det finns inte längre behov av presumtionshyror när en lag om fri hyressättning vid nyproduktion har kommit på plats, säger Lindvall. 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.