Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Fastighetsägarna: Mindre risker med fri hyressättning

Publicerad: 28 april 2020, 17:36

Fastighetsägarna vill ha fri hyressättning i nyproduktion och välkomnar regeringens nya utredning. ”Det är ett viktigt steg för fler investeringar i hyresrätter”, säger Martin Lindvall, samhällspolitisk chef på branschorganisationen, till Fastighetsnytt.

Ämnen i artikeln:

FastighetsägarnaRegeringenHyresgästföreningenHyresrätter

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


I lördags tillsatte regeringen en utredning om fri hyressättning i nyproduktion, som egentligen borde ha påbörjats redan i fjol, enligt en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna i januariavtalet, men har försenats. 

Läs även: Fastighetsägarna: ”Fritt fall i branschen – stöd behövs”

Fastighetsägarna välkomnar initiativet.

– Det är ett viktigt steg för fler investeringar i hyresrätter och ger utrymme för en bättre fungerande bostadsmarknad, säger Martin Lindvall, samhällspolitisk chef på branschorganisationen, till Fastighetsnytt. 

Han säger att tryggheten för bygginvesteringar väntas öka med de nya direktiven. 

– Det har blivit allt vanligare att fastighetsägare inte kommer överens med Hyresgästföreningen om en förhandlad hyresnivå vid nyproduktion, och där kan reformen erbjuda ett mindre risktagande. 

Förhoppningen är framför allt att den fria hyressättningen ska ge en prissättning och hyresutveckling som bättre speglar den lokala marknaden.

Starkt konsumentskydd 

Utredningen bör enligt regeringen innefatta fri hyressättning för en långsiktigt välfungerande hyresmarknad, skydd mot orimliga hyreshöjningar, samt transparens och konsumentmakt om hyresnivåer.

Något som även Martin Lindvall tycker är bra. 

– Ett starkt konsumentskydd bidrar till att hyresrätten upplevs som en attraktiv upplåtelseform.

Den första tiden kommer nog att präglas av försiktig nyfikenhet.

Hans spontana uppskattning är att bara 10–15 procent av hyresmarknaden kommer att använda hyressättning enligt tariff om 25 år med dagens byggtakt. 

– Samtidigt ska de omedelbara effekterna av reformen inte överskattas. Den första tiden kommer nog att präglas av försiktig nyfikenhet, säger Lindvall.

Det är först när de första pilotprojekten är klara och farhågor om chockhöjda marknadshyror och bortsopad konsumenttrygghet kan undanröjas som reformen väntas ge avtryck i ökade investeringar. 

– På sikt väntas reformen öka utbudet på bostadsmarknaden och korta dagens köer, säger Martin Lindvall. 

Tyska modellen som grund

Den ursprungliga planen var att lagen skulle träda i kraft den 1 juli 2021. Men på grund av förseningen kommer utredaren att presentera sina förslag i riksdagen först under hösten 2021, för att eventuellt antas året därpå. 

– I bästa fall landar utredaren i något som liknar det tyska systemet med lokala hyresspeglar, säger Martin Lindvall. 

Läs även: Ny rapport: Minimodell för social housing kan bekämpa hemlösheten

Det skulle enligt honom ge prisbildningen en följsamhet mot marknaden som inte är möjlig på samma sätt i ett kollektivt förhandlingssystem.

– I värsta fall blir det ett presumtionshyressystem 2.0 som inte speglar marknaden eller konsumenternas preferenser, utan låser in lägenheten i en fyrkantig indexuppräkning.

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev