Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Fastighetsägarna: Direktstöd vore bättre i nästa kvartal

Publicerad: 29 april 2020, 12:54

Många fastighetsägare har fått betala delar av hyran åt sina krisdrabbade kunder, men utan garanti om återbetalning. ”I kvartal tre krävs en helt annan tydlighet och framförhållning”, säger Reinhold Lennebo, vd på Fastighetsägarna.


Ämnen i artikeln:

CoronavirusetFastighetsägarnaReinhold Lennebo

Regeringen avsatte i slutet på mars fem miljarder kronor som stöd till hyressektorn och uppmanade fastighetsbolag att vara generösa med hyresrabatter till hyresgäster som drabbats hårt av coronapandemin.

Läs även: Äntligen ett klargörande om coronarabatt

Alla vågade dock inte göra detta förrän lagstiftningen 2020:237, om statligt stöd när vissa lokalhyresgäster fått rabatt på hyran, fanns på plats ungefär en månad senare. Ingen vet heller exakt när potten tar slut. 

– Det har funnits en tveksamhet kring detta. Fastighetsägare fick ju bidra med lika mycket pengar som staten, 25 procent av hyran, trots att utformningen inte var klar, säger Reinhold Lennebo, vd på Fastighetsägarna, till Fastighetsnytt. 

Nu när paketet äntligen är på plats så vågar betydligt fler bolag tillämpa stödet. Jernhuset har exempelvis snabbt rullat ut stödet till alla sina drabbade kunder för det här kvartalet.

Tydligare bud krävs i nästa kvartal

Fastighetsägarna vill helst slippa den här typen av oklarheter i tredje kvartalet. Reinhold Lennebo säger att den kommande perioden väntas beröra ännu fler branscher, även kontor och lager, vilket kräver helt andra typer av åtgärder och insatser.

– Direktstöd till krisdrabbade verksamheter vore bättre i nästa kvartal, så att fastighetsägarna slipper bli som en krockkudde emellan. Det har nätt och jämt fungerat med handel och besöksnäringen nu.

Vad händer om inte det sker? 

– Jag vet inte. Det är inget scenario som vi räknar med. I så fall behövs en mer genomarbetad lagstiftning på plats från början, som i detalj beräknar vilket stöd som ska utgå. 

Under det här kvartalet har det fortfarande varit väldigt oklart vilket typ av stöd olika hyresgäster kan få.

– Om man fortsätter att blanda in fastighetsägarna som en mellanhand i tredje kvartalet, så krävs en helt annan tydlighet och framförhållning, säger Reinhold Lennebo.

En färdig mall kan laddas ned

För att guida sina medlemmar igenom den svårnavigerade byråkratin så har branschorganisationen tagit fram en egen avtalsmall för tillfällig hyressättning med riktlinjer för hyresvärdar.

– Nu har regeringen valt den här modellen och då gör vi vårt bästa för att hjälpa våra medlemmar att tillämpa den, säger Reinhold Lennebo.

I veckan gjorde även Boverket förtydliganden om regeringens stöd, med hänvisning till Fastighetsägarnas mall under rubriken ”Hur ska överenskommelsen om sänkt lokalhyra mellan hyresvärd och hyresgäst utformas?”.

Reinhold Lennebo tycker att det under en kortare period känns rimligt att kunden, fastighetsägaren och staten hjälps åt med hyreskostnaderna, men påpekar att det på sikt behövs andra åtgärder.

– I juli och augusti kan man ansöka om kompensation hos länsstyrelsen för den hyressänkning som man har gjort fram till slutet av andra kvartalet. Vi får se hur lösningen för nästa kvartal ser ut.

På onsdagen meddelade finansutskottet att man skjuter på beslutet om ett nytt direktstöd till företagen. Under tiden fortsätter förhandlingarna mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

Vad gäller för att få stödet?

Ett avtal om hyra av lokal där hyran helt eller delvis är bestämd till ett fast belopp i kronor har tecknats med en hyresgäst i utsatt bransch senast den 1 mars 2020.

 

Hyresgästen som anges i avtalet ska ha hyrt lokalen under perioden 1 april till och med den 30 juni 2020.

 

Överenskommelsen ska ha tecknats senast den 30 juni 2020 om rabatt på hyran för lokalen under perioden 1 april till och med den 30 juni 2020, där hyran understiger det fasta belopp som skulle ha betalats under samma period enligt tidigare avtal (gällande 1 mars 2020) och på i övrigt oförändrade villkor.

 

Lista över branscher som omfattas av stödet hittas här, enligt nuvarande förslag. 

 

Källa: Boverket, Regeringskansliet

 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.