Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Färre har marginaler för en ränteuppgång

Publicerad: 22 juni 2016, 05:01

Allt färre har marginaler för att klara en ränteuppgång, även om sex av tio säger att de skulle klara en ränteuppgång på tre procentenheter. Det visar en ny undersökning från SBAB.


Ämnen i artikeln:

SBABTor Borg

64 procent av bolåntagarna uppger att de inte skulle behöva agera om boräntan skulle stiga med tre procentenheter, de har tillräckliga marginaler i sin ekonomi för att klara det.

I åldrarna 20 till 40 år är den siffran dock betydligt lägre – 47 procent.

SBAB har genomfört undersökningen i fem år, och i år är första gången som andelen som uppger att de har marginal att klara en ränteuppgång minskat.

– Samtidigt som det naturligtvis är ett styrketecken att nästan två av tre bolåntagare utan större problem kan klara tre procentenheters högre ränta så är det ändå lite oroande att mer än varannan bland de yngre skulle behöva dra åt svångremmen, säger Tor Borg, chefsekonom på SBAB.

Enligt SBAB går utvecklingen hand i hand med ränteutvecklingen, där optimismen stigit mellan 2012 och 2015 med boräntorna föll. När de stått mer eller mindre still har det dämpats det senaste året.

– Enkätsvaren visar att bolåntagarna har tagit höjd för en kommande ränteuppgång. Skulle räntorna stiga snabbt så kommer dock konsumtionen, och därmed hela ekonomins utveckling, att bromsa in när många måste sätta av betydligt mer till de månatliga räntekostnaderna, säger Tor Borg.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

SBABTor Borg

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.