fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Politik

Få lyfter bostaden som viktigaste valfrågan

Publicerad: 21 februari 2018, 14:00

Även om bostadsfrågan är ständigt närvarande i fastighetsbranschen är den sällan högt upp på väljarnas dagordning. Är bostadens betydelse överskattad? Frågan diskuterades under Business Arena Umeå under onsdagen.

Ämnen i artikeln:

Business Arena UmeåFastighetsmarknaden i norra Sverige

Även om bostadsfrågan är ständigt närvarande i fastighetsbranschen är den sällan högt upp på väljarnas dagordning. Är bostadens betydelse överskattad? Frågan diskuterades under Business Arena Umeå under onsdagen.

Bostadsfrågan har de senaste åren hamrat sig in i branschdebatten med bostadsmål, rekordsiffror, hyressystem och skatter på en ständig dagordning. Hos kommunernas tjänstemän har man närmat sig tunnelseende i frågan, åtminstone om man ska tro Niklas Svensson, före detta vice stadsbyggnadsdirektör i Stockholm, som kommenterade seminariet.

Men på väljarnas dagordning är det med ett drygt halvår kvar till valet andra frågor som står högst upp på agendan. Johan Martinsson är universitetslektor på Göteborgs Universitet och aktiv inom SOM-institutet som genomför opinionsundersökningar och mätningar bland väljarna.

– Bland de tio frågor som Demoskop lyfter fram är bostaden inte ens med på topp 10, säger han.

Istället är det lag och ordning, migration, skola och vård och omsorg som står högst på den politiska agendan just nu.

Han visar resultat från flera olika mätningar, där utgången ser lite annorlunda ut beroende på hur frågorna ställts. Men i ingen av mätningarna hamnar bostadsfrågan särskilt högt. Historiskt sätt har frågan haft två toppar, 1979 och 1991, då tyckte ”hisnande” 5 procent bland väljarnas att det var den viktigaste frågan.

– För att en fråga ska vara viktig för val av parti ska partierna ha olika men tydlig politik, väljarna ska känna till den – samtidigt som politiken ska vara bra och trovärdig. Det är hårda krav för att en fråga ska tas upp och bli avgörande för valet, säger Martinsson.

Historiskt sett är det dock en ovanlig fråga som ligger i topp tre just nu. Inte förran efter hösten 2015 har flyktingpolitiken varit viktig för val av parti i landet.

– Arbetsmarknad har ofta varit en av toppfrågorna i valen, men inte nu på senare tid. Både arbetslöshet och ekonomi har sjunkit som en sten på dagordningen de senaste åren. Ingen pratar om arbetslösheten längre, förutom när det gäller nyanlända och invandrare.

Johan Martinsson menar dock att bostadspolitiken ofta hamnar under andra, enligt väljarna viktigare, frågor än just själva bostadspolitiken. Frågan finns inlindad både i trygghetsfrågan och migrationsfrågan, men även vad gäller vård och omsorg. Han menar också att det kanske ser annorlunda ut om man tittar på mer lokal nivå.

– Bostäder hamnar sällan på topp 10 – nästan ingen nämner detta som en av de viktigaste samhällsfrågorna. Det ser inte särskilt annorlunda ut i år. Men en sak som jag tycker är värd att fundera på är att samtliga undersökningar handlar om nationella politiska frågor och är ospecificerade. Det kan vara så att frågan är viktigare om man frågar på lokal nivå, men det finns väldigt få lokala opinionsundersökningar.

Sådana undersökningar genomförs dock sällan. I den enda Martinsson har kunnat hitta, som behandlar Västra Götaland plus Halland hamnar bostadsfrågan på fjärde plats över invånarnas viktigaste frågor.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev