Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Exportlyftet dröjer

Publicerad: 20 februari 2014, 12:03

Det blir konsumenterna som får dra den svenska ekonomin framåt när den globala ekonomin är inne i en trög och osäker återhämtningsfas, menar Tomas Ernhagen, Fastighetsägarnas chefekonom.


Ämnen i artikeln:

Fastighetsägarna

Det svenska exportlyftet och företagens investeringar hålls tillbaka. När även finanspolitiken blir stram blir det hushållens som ska dra ekonomin. Svensk ekonomi växer med 2,4 procent i år och med 2,5 procent nästa år, enligt Fastighetsägarna Sveriges senaste konjunkturprognos.

– Tillväxtmarknadernas roll som världsekonomins draglok har minskat och tillväxten i de rika länderna vill inte riktigt ta fart, trots den mycket expansiva penningpolitiken. Det är oroande och kommer att tynga svensk export och företagens investeringsvilja, säger Fastighetsägarnas chefekonom Tomas Ernhagen.

Enligt Fastighetsägarna talar allt för att finanspolitiken kommer att bli ganska stram, framöver. Starka statsfinanser är ett centralt budskap i valrörelseretoriken från såväl moderater som socialdemokrater.

– Det blir konsumenterna som får dra den svenska ekonomin framåt. Och det kommer de att göra, men kanske inte med den kraft som många tror. Fortsatt hög arbetslöshet och myndigheternas strävan efter att göra det svårare och dyrare att låna håller tillbaka, säger Tomas Ernhagen.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Fastighetsägarna

Ämnen i artikeln:

Fastighetsägarna

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.