onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Politik

Expertråd stoppades i Malmö

Publicerad: 17 april 2020, 13:45

Malmö Foto: Katatonia/Mostphotos

Förra året gick Malmö som första stad i Sverige med i FN:s internationella bostadsrörelse The Shift som ser bostaden som en mänsklig rättighet. På onsdagen röstade dock M, V och SD nej till ett förslag om att inrätta ett expertråd med fokus på att förbättra bostadsmarknaden.

Ämnen i artikeln:

Katrin Stjernfeldt JammehMalmö

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Kommunstyrelsen i Malmö ville som ett nästa steg i FN-initiativet inrätta ett politiskt oberoende expertråd bestående av fastighetsbranschen, forskare och ideella föreningar, som skulle ha fått i uppgift att ta fram förslag på hur fler Malmöbor ska få tillgång till en bra bostad till ett rimligt pris.

Men på onsdagen röstade oppositionen för andra gången i rad emot förslaget.

– Det känns förvånansvärt arrogant att vägra ta emot hjälp när vi har ett stort samhällsproblem med exempelvis strukturell hemlöshet. Här behövs samverkan, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande, till Fastighetsnytt.

Rådet skulle enligt kommunstyrelsen ha analyserat Sveriges bostadspolitik, lagstiftning och regelverk utifrån Malmö stads behov, för att även kartlägga vilket stöd som behövs från riksdag, regering och nationella aktörer. 

– Expertrådet är en av flera satsningar som ska leda till en mer välmående och tillgänglig bostadsmarknad, säger Stjernfeldt Jammeh (S). 

Hur går ni vidare i frågan?

– Rent krasst behöver det inte betyda jättemycket. Utmaningarna på bostadsmarknaden är fortfarande lika relevanta för kommunledningen. Vi behöver koppla nya aktörer för samverkan och hitta andra former för samarbete med experter som är beredda att kavla upp ärmarna.

Torbjörn Tegnhammar (M), vice ordförande i kommunstyrelsen, förklarar varför förslaget fick rött ljus:

– Ärendet har varit uppe i kommunstyrelsen en gång tidigare men återremitterades till stadsbyggnadsnämnden, ärendet kom nu tillbaka helt utan förändringar. Vi tycker att det hela låter flummigt och har aldrig ens bjudits till någon dialog om expertrådet. 

Tegnhammar tycker att det känns viktigare att se över den egna organisationen innan man tecknar den här typen av avtal med FN.  

– Vi måste först se till att skala av stadsbyggnadskontoret och minska på byråkratin, så att inte fler bostadsprojekt försenas. Vad olika experter tycker skiljer sig från höger till vänster. Vi efterfrågar snarare mer handlingskraft inom politiken. 

Hur vill ni bekämpa den strukturella hemlösheten? 

– Framför allt genom att minska på arbetslösheten så att fler människor har råd med hyran. Det är viktigt att det byggs bostäder och att fler kommer ut på arbetsmarknaden, säger Tegnhammar.

Han säger att var tionde hushåll i Malmö är beroende av försörjningsstöd, varav många saknar sociala problem.

– Det behövs åtgärder kring utbildning och arbete så att fler blir självförsörjande. Fastighetsbolag är inte jätteintresserade av att bygga för människor som lever på bidrag, man vill bygga för människor som har pengar i plånboken. 

Hur ska resurssvaga hushåll ha råd med nyproduktion?

– Vi tror på flera lösningar. Vi vill öka sysselsättningen, bygga tätt och högt, få igång flyttkedjor och effektivisera den egna organisationen inom stadsbyggnadskontoret, säger Torbjörn Tegnhammar (M). 

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev