Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

EU varnar för farligt höga bopriser

Publicerad: 26 februari 2016, 12:00

EU-kommissionen presenterade på torsdagen sin landrapport om Sverige. Kommissionen anser att det svenska skattesystemet innehåller bland de starkaste incitamenten för bostadsägande i EU, och ett det driver upp bostadspriserna.


Ämnen i artikeln:

EU

Det skriver Jens Matthiessen och Magnus Astberg, EU-kommissionens representation i Sverige på DI Debatt.

De menar att den främsta utmaningen för svensk ekonomi fortsatt är hushållens höga, och stigande, skuldsättning och att bostadsmarknaden fungerar dåligt. De svenska bostadspriserna har inte heller korrigerats, till skillnad från många andra medlemsländer.

Kommissionen analyserar nu de åtgärder som vidtas i Sverige, bland annat amorteringskrav på nya bolån och politiska diskussioner om fastighetsskatten. Positivt är att förfarandena för planering av nybyggnation har förbättrats, och att överklagandeförfarandet har blivit kortare.

“Dock har inget gjorts för att minska ränteavdraget eller reformera hyresmarknaden. Det krävs därför sannolikt mer insatser för att dämpa bostadsprisutvecklingen och hushållens skuldsättning”  skriver man på DI.

Efter att analysen är gjord, kommer kommissionen att ge ekonomiska rekommendationer till Sverige i mitten av maj.

Redaktionen

Källa: DI Debatt

Ämnen i artikeln:

EU

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.