Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Politik

EU om Brexit: Notan måste göras upp

Publicerad: 12 juli 2017, 11:06

Det är dags för britterna att säga vad man tycker, manar EU:s chefsförhandlare om Brexit inför nästa veckas förhandlingar. “Framsteg krävs på alla områden innan en framtida relation kan diskuteras”.


Ämnen i artikeln:

BrexitEUStorbritannien

Det är dags för britterna att säga vad man tycker, manar EU:s chefsförhandlare om Brexit inför nästa veckas förhandlingar. Framsteg krävs på alla områden innan en framtida relation kan diskuteras, anser EU.

Parternas första möte den 19 juni var bra och klargörande, konstaterar EU:s Michel Barnier på en presskonferens i Bryssel.

– Men det hårda arbetet börjar nu. Vi måste ta tag ordentligt i alla frågor som är kopplade till Storbritanniens utträde: medborgarnas rättigheter, de nya gränserna och andra separationsfrågor, säger EU:s chefsförhandlare.

– EU:s position är klar. Nu måste vi få veta Storbritanniens åsikter för att kunna fortsätta. Vi måste få veta var vi är överens och var vi inte är det, säger Barnier inför den andra förhandlingsrundan som inleds nästa vecka.

Framsteg krävs
Barnier varslar om att parterna måste gå framåt parallellt med frågorna om medborgarnas rättigheter, gränsen mellan Irland och Nordirland och den ekonomiska notan för utträdet.

– De här tre områdena hänger ihop. Framsteg på ett eller två kommer inte att räcka för att vi ska kunna gå vidare och diskutera den framtida relationen till Storbritannien, säger Barnier i Bryssel.

Inför nästa förhandlingsrunda kommer chefsförhandlaren att träffa såväl en delegation från det brittiska överhuset som oppositionsledaren Jeremy Corbyn och de regionala regeringscheferna i Skottland och Wales.

Visslingar och rop?
Barnier vill inte kommentera orden från Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson i det brittiska parlamentet i tisdags om att EU kan “gå och vissla” — motsvarande se sig i månen — om den mångmiljardersättning som EU uppges kräva av britterna.

– Jag hör inga visslingar. Men jag hör att klockan tickar, säger Barnier.

Pengakravet ser han som helt naturligt.

– Det är ingen lösesumma. Det är ingen utträdesräkning. Det är inte ett straff. Det är inte någon hämnd. Men i varje skilsmässa måste notan göras upp. Vi ber inte Storbritannien om en enda euro mer än vad de gått med på att betala, säger EU:s chefsförhandlare i Bryssel.

Fakta: Förhandlingarna om Brexit
EU:s chefsförhandlare Michel Barnier och Storbritanniens brexitminister David Davis enades vid sitt första förhandlingsmöte i Bryssel den 19 juni om grunderna för de fortsatta förhandlingarna.

Tre inledande arbetsgrupper har skapats, om medborgarnas rättigheter, den ekonomiska uppgörelsen och “övriga separationsfrågor”. Därtill ska en separat “dialog” om gränsfrågan mellan Irland och Nordirland föras.

Parterna är överens om att dela med sig av sina förhandlingsinlägg inför varje förhandlingsrunda. EU:s position finns dessutom utlagd på EU:s särskilda brexitsida: ec.europa.eu/commission/brexit-negotiations

Nästa förhandlingsrunda inleds den 17 juli, följt av rundor den 28 augusti, 18 september och 9 oktober.

TT

Ämnen i artikeln:

BrexitEUStorbritannien

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.