Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Ett splittrat år i Europa

Publicerad: 14 mars 2014, 15:21

“Jag ska berätta lite om vad som hänt bland fastighetsfolk nere på kontinenten förra året.”


Ämnen i artikeln:

Bojan Ticic

Krönika ur Fastighetsnytt nummer 1, 2014

Jag älskar väder! Man kan alltid prata om väder. Använda väder. Vädret är aldrig rätt och det är sällan vi tycker likadant om det. Det är en minsta gemensam nämnare för många eller en konstant källa till konfrontation för andra. Det är alltid något med vädret som direkt avspeglar sig i våra känslor. Vädret är också otroligt tacksamt när man fastnar i en bedövande skrivkramp. När man inte kommer loss och när man inte riktigt vet hur man ska fånga en läsares uppmärksamhet. Om du har läst hit, har jag med andra ord gjort ett bra jobb. Men jag ska inte prata mer om vädret, det vara bara en inledning som gav mig flow. Jag ska berätta lite om vad som hänt bland fastighetsfolk nere på kontinenten förra året.

Tillgången på kapital och lånefinansiering utgjorde för första gången på länge inte ett sänke, även om det alltjämt finns en bakgrundsoro kring vartåt vi egentligen är på väg. Det finns så att säga inte så många fundamentala anledningar till optimism att grabba tag i, i synnerhet vad gäller södra Europa. Ränteläget är den parameter som kanske har den mest direkta påverkan på fastighetsmarknaden, och osäkerheten kring hur snabbt räntorna egentligen kommer att stiga, alla är överens om att de kommer att stiga, framöver ställer många gånger till det för olika tyckares antaganden. Återhämtningen i USA verkar gå betydligt snabbare än i Eurozonen och detta har påverkat de budskap Federal Reserve försett marknaden med under hösten. Samtidigt har en del positiv statistik mer eller mindre våldsamt kunnat dras fram från Eurostat – bland annat att detaljhandelsomsättningen i Eurozonen ökat överraskande under året, trots att arbetslösheten nu befinner sig på rekordhöga 12,1 procent.

Aktiviteten på fastighetsmarknaden var dock fortsatt god i Europa. Preliminära siffror visar att transaktionsvolymen under det fjärde kvartalet 2013 uppgick till 52,4 miljarder euro att jämföra med 46,8 miljarder euro för samma period året före. På årsbasis innebär det att transaktionsvolymen för fastighetsaffärer i Europa nådde upp till 145,5 miljarder euro, en ökning med 16 procent jämfört med 2012.

Första halvan av 2013 var en seg historia främst på grund av brist på core-produkter i de största marknaderna. Under årets andra halva ökade aktiviteten betydligt, främst driven av kapitalkostnader, ökande riskaptit och ökat förtroende bland investerare. De stora marknaderna i Europa fortsätter att visa överraskande starka siffror. I Storbritannien ökade transaktionsvolymerna med 33 procent under 2013 till 43 miljarder pund. Framförallt ett ökat utbud av core-fastigheter i centrala London bidrog till denna ökning. I Tyskland var 2013 det starkaste året sedan 2007 med en 17 procentig ökning av volymerna till 28,3 miljarder euro, medan man i Frankrike upplevde en tillbakagång på marknaden och avslutade året med 16,6 miljarder euro, en minskning med 5 procent jämfört med 2012, som förvisso var ett osedvanligt starkt år i Frankrike.

Den upptining som följde av ett mer begränsat antal negativa nyheter som vi sett i Euroområdet under året har åter skjutit fart på affärerna i några PIIGS-länder. På Irland ökade volymerna med 180 procent jämfört med 2012 till 1,9 miljarder euro och även i södra Europa tilltog aktiviteten med volymer som är nästan 80 procent högre än föregående år. I Nederländerna bidrog en ”attraktiv” prissättning till att en hel del opportunistiskt kapital kommit in i landet. Transaktionsvolymerna ökade med 22 procent till 3,6 miljarder euro. Sverige fortsätter att vara en av de största transaktionsmarknaderna i Europa, även om ökande riskaptit och intresse för Italien och Spanien gjort att vi halkat ner något. Samma svagt negativa trend gäller för resten av Norden. Transaktionsvolymerna här hemma slutade på lite drygt 100 miljarder kronor.

Inbromsningen på den svenska marknaden beror knappast på ett tappat sug. Efter en nyligen genomförd mötesturné hos några av de större utländska investerarna med bas i London fick jag med mig en påse fylld med i runda slängar 10 miljarder kronor som imorgon skulle kunna investeras i svenska fastigheter, om de bara fanns. Det finns säkert lika mycket till. Det, i kombination med allt svenskt kapital som finns därute, bådar gott inför 2014. Trots att inledningen ser lite skakig ut.

Bojan Ticic
Analytiker, Jones Lang LaSalle

Ämnen i artikeln:

Bojan Ticic

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.