Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Ett besök i flyktinglägret i Revingeby

Publicerad: 20 januari 2016, 16:30

Tillfälliga tält vid flyktinglägret i Revinge tidigare i år.

Foto: Sverrir Thór.

Dimman är tjock som gröt när Fastighetsnytts reporter kör den 16 kilometer långa sträckan mellan Lund och det lilla samhället Revingeby i utkanten av Lunds kommun. Sikten är dålig och den dunkla omgivningen som skapas av den tjocka dimman är på något sätt passande för det som väntar. Fastighetsnytt ska nämligen få vara med om något ganska unikt, i alla fall i vår lilla bubbla. Vi ska besöka ett tältläger, och det är inte vilket tältläger som helst utan det flyktingläger som temporärt upprättats i Revingeby.


I kommande numret av Fastighetsnytt kommer vi att rikta fokus mot flyktingsituationen. Hur den hanteras och vilka utmaningar den ställer samhället och fastighetsbranschen inför, samt vilka möjligheter den för med sig. Tidningen kommer ut 19 februari.

Dimman är tjock som gröt när Fastighetsnytts reporter kör den 16 kilometer långa sträckan mellan Lund och det lilla samhället Revingeby i utkanten av Lunds kommun. Sikten är dålig och den dunkla omgivningen som skapas av den tjocka dimman är på något sätt passande för det som väntar. Fastighetsnytt ska nämligen få vara med om något ganska unikt, i alla fall i vår lilla bubbla. Vi ska besöka ett tältläger, och det är inte vilket tältläger som helst utan det flyktingläger som temporärt upprättats i Revingeby.

Det känns som att man ska få uppleva historia och i efterhand är det bara att konstatera att besöket var en både fascinerande och på många sätt surrealistisk upplevelse. Redan från början stod det klart att flyktinglägret skulle bli temporärt men det är icke desto mindre historiskt – eller kanske just därför. Utan att överdriva kan vi konstatera att sommaren 2015 hade nog inte många kunnat ana att det endast ett halvår senare skulle stå ett flyktingläger på svensk mark. Så blev emellertid fallet.

Den tjocka dimman ja, den uppfattning jag hade fått var att lägret låg någonstans ute på en åker och allteftersom jag närmade mig Revingeby och sikten försämrades, eller så kändes det i alla fall, desto räddare blev jag att jag skulle köra förbi och missa lägret. Tack vare en skylt som pekade på MSB – Myndigheten för samhällsskydd och beredskap – svängde jag dock rätt. Min tanke var att fråga personal där om vägbeskrivning, och när den trevliga damen i receptionen svarade att det bara var att gå runt huset blev jag lite förvånad. Flyktinglägret är nämligen inte alls beläget ute på en åker utan bokstavligt talat på MSB:s anläggning i Revingeby, där man till vardags bland annat bedriver utbildningsverksamhet.

Inifrån ett av tälten. Foto: Sverrir Thór.

Inifrån ett av tälten. Foto: Sverrir Thór.

Tillfreds i en spartansk miljö
Väl där fick jag en rundvisning av Migrationsverkets personal. Det är nu den fascinerande biten börjar. Känslan jag fick när jag var där påminde mig väldigt mycket om den kultförklarade tv-serien M*A*S*H, som på ett tragikomiskt sätt beskrev vardagen för läkare och sjukvårdspersonal i Koreakriget. I Revingeby finns, förutom de tält som temporärt har fungerat som bostäder för de flyktingar som tvingats gästa lägret, både ett mässtält och ett samlingstält. Där finns också ett tvättstugetält samt bajamajor och duschfaciliteter. På anläggningen har man också satt upp en improviserad gångväg som består av varupallar och, som halkskydd, hönsnät. Tveklöst en spartansk miljö och den enda lyx man kan tycka att de unnas är att det finns tillgång till trådlöst internet, men det som jag fascinerades av är hur tillfreds de unga män som blivit placerade i detta tältläger, i väntan på ett bättre boende, ändå verkar vara.

Enligt personalen på boendet har inga större konflikter förekommit mellan de boende, några smärre schismer som eventuellt kan förklaras av det faktum att det inte är en helt homogen grupp människor som bor där. Det finns dessutom väldigt olika ekonomiska förutsättningar där det enligt personalen är uppenbart att vissa flyktingar är bättre bemedlade än andra och som vi vet kan även det sistnämnda leda till oroligheter även i de mest etniskt homogena områden.

Fastighetsnytt har via källor fått kännedom om rykten som florerar i samhället Revingeby, om att en kvinna blivit antastad i en pulkabacke, ett rykte som även Rebecca Bichis, sektionschef på Migrationsverket Region Syd, har hört. Hon har dock inte kunnat få bekräftat huruvida en polisanmälan gjorts. Joakim Nyberg, kommunpolis i Lund säger i samtal med Fastighetsnytt att en polisanmälan har inkommit och att förundersökning pågår men man har i dagsläget ingen identifierat misstänkt. Dessutom ryktas det i samhället att polis vid flera tillfällen har behövt rycka ut på grund av bråk, men det är inte någonting som Joakim Nyberg känner igen.

Sedan mitten av december har polisen i Lund tre händelserapporter varav två gäller ett bråk som uppstod en kväll när det var fest på boendet och den tredje gäller en rutinkontroll i området.

En improviserad gångväg. Foto: Sverrir Thór.

Fyra till sju dagar
En sak som jag reagerar väldigt kraftigt på under mitt korta besök i Revingeby är det faktum att det intill lägret (och MSB:s verksamhetsstation) ligger ett militärt övningsfält. Genom dimman hör jag k-pistar smattra och jag ställer mig undrande till huruvida man har tänkt till ordenligt. Det kan knappast vara optimalt för folk som tagit sig över hela den europeiska kontinenten på flykt från krig att vakna till k-pistar.

Rebecca Bichis medger att det inte är optimalt, men säger dock att Migrationsverket inte hade några andra alternativ till Revingeby och att alla som placeras i lägret på förhand blir informerade om att det finns ett militärt övningsfält i anslutning till lägret. Några större incidenter som kan härledas till skjutfältet har dock inte uppstått säger hon.

Tältlägret i Revingeby öppnade 14 december och stänger 24 januari. Utöver mässtältet och samlingstältet består det av 17 tält som var för sig inrymmer tolv personer. Alltså har man plats för 204 boende samtidigt. Enligt Rebecca Bichis blev lägret snabbt fullbelagt.

När Fastighetsnytt besöker lägret bor där 125 personer då man under den föregående helgen har slussat vidare en del till mer långvariga boenden. I flyktinglägret i Revingeby bor endast ensamstående, unga män då kvinnor och barn har förtur till ”bättre” och tryggare boenden. Målsättningen är att man endast ska behöva bo i lägret i fyra till sju dagar, även om det finns de som behövt vara där längre. Det finns olika nationaliteter och Rebecca Bichis berättar att det har talats minst sju olika språk (nio om man inkluderar svenska och engelska) i lägret.

Mitt syfte med resan är att lära mig lite mer om tältlägret och ta lite foton. Migrationsverkets personal är tydlig med att jag inte får fotografera eller intervjua några av de boende utan vederbörandes tillstånd och ingen ger sådant tillstånd, av förståeliga skäl. Själv skulle jag nog känna mig ganska utsatt om jag befann mig i den situation dessa människor gör, och att posera för en fotograf är kanske inte prio nummer ett.

Högt över Revingeby svävar en ensam glada majestätiskt när jag tillsammans med en av Migrationsverkets personal, som ska hämta posten, promenerar från tältlägret till bilen som står på MSB:s parkering. Det känns på något sätt symboliskt att gladan försvinner in i dimman, liksom flyktinglägret kommer att försvinna in i historiens dimma. Förhoppningsvis kommer vi aldrig att behöva se ett sådant i Sverige igen.

I mässtältet serveras tre måltider om dagen. Foto: Sverrir Thór.

I mässtältet serveras tre måltider om dagen. Foto: Sverrir Thór.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.