Politik
Ett år kvar till valet: Vad har politikerna åstadkommit inom bygg?
Framgångarna har varit många enligt landets 17 ledamöter i civilutskottet, men det råder brist på enighet om vilka de är. Liksom nivån på självrannsakan kring löften som inte har infriats.
Med ett år kvar till valet tar vi pulsen på politikerna som fattar besluten för vår bransch.
Publicerad: 8 september 2021, 12:25
Med ett år kvar till valet tar vi pulsen på politikerna som fattar besluten inom bygg. Foto: Civilutskottet
Ola Johansson (C)
– De förenklingar i Plan- och bygglagen och reformer på hyresmarknaden som ska genomföras hoppas vi mycket på. Räntan på uppskovsbeloppet, reavinstskatten, finns inte kvar – den så kallade flyttskatten – och handel med svartkontrakt är numera olagligt för båda parter. Tyvärr är det fortfarande mycket svårt att bygga bostäder i mindre kommuner, eftersom allmännyttans revisorer kräver direktavskrivning om det är låga fastighetsvärden. Detta har visat sig vara svårt att påverka politiskt.
Läs även: Ett år kvar till valet: Så ser branschens önskelista till politikerna ut
Robert Hannah (L)
– Genom Januariavtalet var det i praktiken vi Liberaler tillsammans med Centern som drev Sveriges bostadspolitik. Liberalerna har sett till att Skatteverket fått ett uppdrag att göra en folkräkning i utsatta områden, vi har fått igenom ett undantag för asylsökanden att bosätta sig i utsatta områden och vi har fått igenom krav på att en åttondel bostäder som byggs med investeringsstöd ska gå till utsatta grupper. Alla tre är viktiga integrationsåtgärder. Vår plan för att det inte ska finnas några utsatta områden i Sverige 2030. Borttagen uppskovsränta vid försäljningen av bostäder, är vi också stolta över att ha drivit igenom. Det kommer finnas färdiga utredningar som en borgerlig regering kan lägga fram när vi tar makten, exempelvis införandet av fri hyressättning i nyproduktion och undantag från strandskydd i avbefolkningsorter.
Vi har fått igenom klimatdeklarationer för byggnader vilket är viktigt för att minska byggsektorns klimatpåverkan.
Emma Hult (MP)
– För första gången på väldigt länge bygger vi nu i den takt som Boverket bedömer krävs, det är vi stolta och glada över. Regeringens investeringsstöd och att vi åter har en nationell bostadspolitik har varit avgörande för det. Vi har också fått igenom klimatdeklarationer för byggnader och ett stöd för byggemenskaper, vilket är viktigt för att minska byggsektorns klimatpåverkan och främja nya upplåtelseformer som kan skapa billigare bostäder.
Läs även: Tuff start för Sveriges bostadsminister efter krisfyllt halvår
Johan Löfstrand (S)
– Den byggtakt vi ser nu har vi inte sett sedan 90-talet, den har närmast fördubblats sedan mitten på 2000-talet. Högkonjunkturen har spelat in, men också vår aktiva strategi med investeringsstöd och ett generellt fokus på bostadsbyggande. Vi skulle däremot behöva fokusera på de sociala dimensionerna i bostadspolitiken.
Med skarp lagstiftning lyckades vi förbättra regeringens undermåliga Attefalls-reform.
Carl-Oskar Bohlin (M)
– Vi har skapat riksdagsmajoritet för att ägarlägenheter ska kunna bildas inom befintligt bestånd, samt den privata initiativrätten för detaljplan som bygger på en motion från Moderaterna. Med skarp lagstiftning lyckades vi också förbättra regeringens undermåliga Attefalls-reform.
David Josefsson (M)
– Vi har drivit igenom tillkännagivanden om att skärpa arbetet mot bolagsmålvakter och möjliggöra för distansutmätningar. Att vi inte lyckats ta regeringsmakten är det som grämer mig mest.
Cecilie Tenfjord Toftby (M)
– Oppositionsrollens viktigaste uppgift är nog att ständigt lyfta de frågor som regeringen inte förmår, orkar eller vill driva. Att samla oppositionen och visa Sveriges invånare hur bostadspolitiken kunnat vara utformad med fler bostäder, kortare köer och möjligheten för unga att komma in på bostadsmarknaden har för mig varit viktigt de senaste tre åren.
Läs mer: Weiss om fri hyressättning: ”Svårt att se vilket problem man vill lösa”
Lars Beckman (M)
– Vi har fått igenom ett antal tillkännagivanden för att förbättra bostadspolitiken i Sverige. Vi har även uppmärksammat de stora brister som uppstått i bidragen för bostadsanpassningen, som är en konsekvens av den nya lagstiftningen i Sverige.
Vi har satt hög press på regeringen när det gäller åtgärder för att förstagångsköpare ska kunna komma in i ägt boende.
Larry Söder (KD)
– Vi har satt hög press på regeringen när det gäller åtgärder för att förstagångsköpare ska kunna komma in i ägt boende. Detta innebar tillslut att vi fick igenom ett tillkännagivande – en uppmaning – till regeringen att återkomma med en utvärdering av kreditrestriktionerna, och att en utredning tillsattes för att ta fram bland annat startlån för förstagångsköpare.
Roger Hedlund (SD)
– Trygghet inom bostadsområdena! Här finns det mycket att göra för att öka tryggheten för de boende och motverka att olika kriminella verksamheter från att styra och verka i områdena. Sverigedemokraternas fokus på detta har gjort att frågan ligger uppe på agendan och att regeringen nu tvingats ta tag i området.
Läs även: Märta Stenevi om regeringskrisen: ”Vi har en stökig budgetprocess framför oss”
Angelica Lundberg (SD)
– På mitt område, konsumentpolitik och insolvens, är jag mest stolt över att regeringen nu ska se över hur den kommunala konsumentvägledningen kan stärkas och utvecklas samt att vi fått gehör för frågor om skriftlighetskrav vid telefonförsäljning. Vi fick inte majoritet för våra utskottsinitiativ om hjälp till företagare och konsumenter med anledning av Coronapandemin. Det var synd, det var viktiga åtgärder som inte blev av och som nu i stället kan komma att få negativa effekter för samhället.
Mikael Eskilandersson (SD)
– Mest stolt är jag över alla de överenskommelser med andra partier, och då fram för allt det som berör barns rättigheter, som har tillkommit under senaste mandatperioden. Det är många tillkännagivanden som vi tillsammans har adresserat regeringen, för att förbättra förutsättningarna för barn och familjer i Sverige. Det har handlat om allt från kompetenshöjande insatser till alla de som arbetar med barn, förbättra vårdnadsutredningarna och att ge barn ökade möjligheter att tidigt få tillgång till båda sina föräldrar.
Efter att ha stoppat förslaget om marknadshyror hoppas vi nu i stället, tillsammans med andra partier i riksdagen, kunna hitta bostadspolitiska lösningar.
Momodou Malcolm Jallow (V)
– Som den enda trovärdiga vänstern i Sveriges riksdag fokuserar vi på att bidra till ett rättvisare och jämlikare samhälle, där de ekonomiskt mest utsatta också ska få plats. Detta gäller inte minst inom bostadspolitiken. Vi är stolta över att vi lyckades stoppa kaosprivatiseringen av Arbetsförmedlingen och över att vi lyckats få 7,5 miljarder kronor till välfärden. Dels genom att pressa regeringen och dels genom att förhandla med M och KD, vilket ju är mycket ovanligt. Efter att ha stoppat förslaget om marknadshyror hoppas vi nu i stället, tillsammans med andra partier i riksdagen, kunna hitta bostadspolitiska lösningar som på riktigt kan förbättra situationen också för de som behöver det mest.
Fotnot: Socialdemokraternas Elin Lundgren, Sanne Lernström, Leif Nysmed och Joakim Järrebring hänvisar samtliga till gruppledaren Johan Löfstrands svar.
David Johansson