Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag18.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Politik

”En ekvation som inte går ihop”

Publicerad: 23 Oktober 2014, 14:10

Pengar till renovering men inga pengar för att få fart på byggandet. Det blev både ris och ros från bransch- och intresseorganisationerna efter att regeringen presenterat sitt förslag till budget.


Ämnen i artikeln:

Mehmet KaplanHSBFastighetsägarnaSABORegeringenHyresgästföreningen

1,7 miljarder ska gå till energieffektivisering av bostäder, speciellt energieffektivisering i samband med renovering av miljonprogrammet.
– Miljonprogrammets flerbostadshus behöver moderniseras på ett socialt och miljömässigt hållbart sätt. Regeringen gör nu en stor satsning på ett stöd för renoveringar av flerbostadshus i miljonprogramsområdena som bland annat bidrar till energieffektivisering. Hyresgästerna ska ha inflytande i renoveringsprocessen. Upprustningar skapar också arbetstillfällen, kommenterade bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan, i ett pressmeddelande från Näringsdepartementet.

Kommentarer om budgeten
– Det är bra men för bästa möjliga effekt bör pengarna gå till sådant som idag inte blir genomfört eftersom det inte är företagsekonomiskt försvarbart, säger Kurt Eliasson, vd för SABO.

Hyresgästföreningen poängterar att inga pengar avsätts till nyproduktion.
– Man kan också konstatera att regeringen lovar att det ska byggas 250 000 nya bostäder till 2020, men öronmärker inte en enda krona för att bostadsbyggandet ska komma igång. Det är en ekvation som inte går ihop. Däremot är den satsning som ändå görs en viktig signal från regeringen att den är redo att ta ett större samhällsansvar för bostadspolitiken. Den signalen välkomnar vi, säger Marie Linder, förbundsordförande i Hyresgästföreningen.

HSB är inne på samma spår och skriver att regeringens budget inte botar någon bostadsångest.
– Förutom det välkomna stöd för energieffektivisering av miljonprogrammet som presenterades tidigare i veckan är det oroande att det inte finns mer konkreta bostadsförslag i regeringens budget. Det behövs tydligare beskrivningar om hur löftet om 250 000 bostäder till 2020 ska gå till, säger Anders Lago.

Fastighetsägarna konstaterar att kort framförhållning och förhandlingar med samarbetspartier har begränsat utrymmet för nya genomarbetade förslag inom de områden som berör fastighetsbranschen.
– Vi förstår att det är svårt att redan nu presentera förslag som ger verkligt avtryck på bostadsmarknaden. Vår förhoppning är därför att regeringen tar avstamp i den problembeskrivning som återfinns i propositionen för att återkomma med initiativ under våren, säger Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna Sverige.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.