Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

En bombad bostadspolitik

Publicerad: 4 oktober 2018, 12:45

Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms handelskammare.

Foto: Stephanie Wiegner.

När den världsledande ekonomen Edward Glaeser från Harvard-universitetet i USA nyligen besökte Sverige öste han beröm över vårt land. Är vi verkligen så här bra? Känslan av självbelåtenhet fick dock ett abrupt slut när han påminde oss om vår ruttna bostadspolitik.


Ämnen i artikeln:

Andreas HatzigeorgiouStockholms Handelskammare

Krönikan är tidigare publicerad i Fastighetsnytt nummer 4, 2018.

När den världsledande ekonomen Edward Glaeser från Harvard-universitetet i USA nyligen besökte Sverige öste han beröm över vårt land. Vid ett seminarium gav forskaren som uppnått rockstjärnestatus oss svenskar i publiken ryggdunkning på ryggdunkning. Över vår utbildningsnivå, vårt transparenta samhälle, våra världsledande företag, den relativt sett effektiva offentliga sektorn, jämlikheten, miljömedvetandet, vår vackra och innovativa huvudstadsregion.

Och så fortsatte det – ett evangelium av så smickrande ord att man rodnade. Är vi verkligen så här bra? Jo, kanske, intalade jag mig för en stund.

Känslan av självbelåtenhet fick dock ett abrupt slut när han påminde oss om vår ruttna bostadspolitik.

”Näst efter bombningar är hyresregleringar det säkraste sättet att förstöra en stad på.” Så lät det en gång när Assar Lindbeck, vår egen rockstjärna till nationalekonom, sjöng ut om den svenska bostadspolitiken.

Vad krävs för att politikerna ska vakna upp och inse att bostadspolitiken är ett haveri som behöver hanteras nu?

Kötiden för en hyresrätt innanför Stockholms tullar är omkring 20 år. Eftersom det generellt är 18-årsgräns på att ställa sig i kö innebär det att man måste vänta till sin 40-årsdag innan man tillåts bjuda vännerna på inflyttningsfest. Förutom att lyckan av att äntligen få en lägenhet kanske kan lindra 40-årskrisen ser jag inga som helst fördelar med den rådande situationen. Tvärtom, det är en tickande bomb.

I Stockholms län står nästan 600 000 personer och stampar i hyreskön enligt Bostadsförmedlingen. I Stockholmsregionen finns det bara 17 000 studentbostäder att fördela på 90 000 studenter enligt Stockholms studentkårers centralorganisation.

Situationen har gått så långt att de hopade bostadsproblemen på allvar hotar företagen och därmed välståndet. I Stockholm, landets tillväxtmotor, uppger en femtedel av företagen att de har misslyckats med en rekrytering på grund av bostadsbristen.

Bostadspolitiken fick en förhållandevis undanskymd roll inför valet. Andra frågor dominerade debatter och utfrågningar. Det råder delade meningar om huruvida detta var bra eller dåligt. Jag tycker frågan är ovidkommande och inte förtjänar någon uppmärksamhet av alla oss som vill se förändring på riktigt. Nu får det vara slut på politiska analyser och spelteorier.

För trots att politikerna prioriterade andra frågor i sina valkampanjer inser medborgarna situationens allvar. I en nyligen genomförd undersökning som Stockholms Handelskammare låtit utföra uppger så många som sju av tio svenskar att bostadsfrågan borde prioriteras högre.

Nästan nio av tio svenskar säger i samma undersökning att det behövs en blocköverskridande överenskommelse om bostadsmarknaden.

Folk förväntar sig att politikerna sätter sig ned, tar sitt ansvar och ritar upp en plan för framtiden. Det är en tydlig signal till den nya regeringen att bostadspolitiken måste prioriteras samt att lappande och lagande inte längre duger. Vad som behövs är helt enkelt ett klokt och modigt helhetsgrepp.

En bred bostadspolitisk reformagenda med fokus på ett uthålligt byggande, ökad rörlighet och en bättre fungerande marknad är helt avgörande för att sätta stopp för den bombade bostadspolitiken. Valet är över och det är hög tid att gå från handlingsförlamning till handlingskraft.

Andreas Hatzigeorgiou
Vd, Stockholms Handelskammare

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.