Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Effekter av tillfälliga statsbidrag

Publicerad: 6 september 2012, 11:54

Konjunkturinstitutet har redovisat sitt regeringsuppdrag att analysera effekterna av de tillfälliga statsbidragen till kommunsektorn under finanskrisen.


Ämnen i artikeln:

Konjunkturinstitutet

Konjunkturinstitutet har redovisat sitt regeringsuppdrag att analysera effekterna av de tillfälliga statsbidragen till kommunsektorn under finanskrisen. Sett till hela ekonomin medförde de tillfälliga statsbidragen att nedskärningar med motsvarande knappt 9 500 personer kunde undvikas 2010 och drygt 4 000 personer 2011.

Det är något mer än den bedömda direkta effekten för den kommunala sektorn. Förklaringen, enligt Konjunkturinstitutet, är att sysselsättningen sannolikt hade varit lägre i den privata sektorn i avsaknad av tillfälliga statsbidrag, dels på grund av mindre efterfrågan från offentlig sektor, dels på grund av lägre privat konsumtion. Det sistnämnda beror på högre kommunalskatt och att den lägre sysselsättningen ger ett högre försiktighetssparande.

Konjunkturinstitutet gör bedömningen att om kommunerna hade fått information om de tillfälliga statsbidragen tidigare och för mer än ett år hade det minskat osäkerheten om de kommande årens inkomster. Konsumtionen och sysselsättningen i kommunsektorn hade då kunnat hållas på en högre nivå under krisen än vad som blev fallet. Även effekten på sysselsättningen i hela ekonomin hade varit större.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Konjunkturinstitutet

Ämnen i artikeln:

Konjunkturinstitutet

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.