lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Politik

Dialog av största vikt

Publicerad: 27 september 2012, 12:16

Stefan Attefall

Bostadsminister Stefan Attefall reste nyligen till italienska Neapel där han deltog i den internationella konferensen World Urban Forum om urbanisering.

Ämnen i artikeln:

Stefan Attefall

Bostadsminister Stefan Attefall reste nyligen till italienska Neapel där han deltog i den internationella konferensen World Urban Forum om urbanisering. Där var han värd för ett sidoevenemang hur barn och ungdomar kan hjälpa till vid utvecklingen av områden. För Fastighetsnytt berättar ministern att det var intressant att se hur urbaniseringsfrågorna diskuteras internationellt.

– Jag kan konstatera att de problem vi har att brottas med i Sverige verkar små jämfört med urbaniseringssituationen på många andra håll i världen, säger Stefan Attefall.

Han tillägger att det var mycket intressant att se den kraft som finns i dessa viktiga frågor runt om i världen och att den svenska lagstiftningen är välutvecklad vilket ger Sverige ett visst försprång.

Vad gäller det svenska sidoevenemanget Stefan Attefall stod värd för berättar han att exempel från både Borlänge och Fisksätra där unga har fått utveckla virtuella kvarter med hjälp av datorspelet Mina kvarter som har utvecklats av svenska Mojang som även utvecklade spelet Minecraft rönte ett stort intresse.

– Ungdomarna fick via datorspelet visa hur de skulle vilja att deras kvarter skulle utvecklas och lärdomen vi har fått av det hela är att det krävs utförlig dialog om man ska förändra, inte minst med ungdomar.

Bostadsministern poängterar att begreppet dialog kan ha olika dimensioner, allt från ett enda kort samtal till att springa i trappor som han kallar det vilket innebär att man upprepat går från dörr till dörr och har utförliga samtal med invånarna i de områden man vill förändra. Tar man ordentlig dialog med ungdomar kan det ge ökad förståelse och bra intryck som kan leda till en bättre utveckling av områden, exempelvis miljonprogramsområdena.

– Jag fann det intressant att att samma principer kom fram vid utvecklingen av slumområden av andra länder. Dialog, dialog, dialog. Gör det på allvar och gör det grundligt, säger Stefan Attefall.

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev