Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Det gamla är det nya

Publicerad: 25 juni 2017, 05:00

John Lindell.

I de områden där den socioekonomiska utvecklingen har varit dålig har även priserna för bostäder haft en långt sämre prisutveckling jämfört med andra områden. Därför är det anmärkningsvärt att kommuner som säljer ut sina fastigheter inte ställer högre krav på de fastighetsbolag som köper fastigheter i dessa områden.


Varje år säljer kommuner ut fastigheter för flera miljarder till högstbjudande utan att ställa några krav på de fastighetsbolag som köper fastigheterna.

Kommunerna håller tummarna att någon annan kan driva det bättre än kommunens eget fastighetsbolag kan göra. De som bor i området som hade hoppats på en förändring ser snart att det inte kommer hända något, hoppet om att någon skulle ta ansvar för området eller de boende kommer på skam.

I de områden där den socioekonomiska utvecklingen har varit dålig har även priserna för bostäder haft en långt sämre prisutveckling jämfört med andra områden. I de flesta av dessa utsatta områden finns det en god samhällsservice, hyggligt utbud av handel, närhet till natur och sjöar, spårbunden trafik, kultur, idrott mm. Men det finns ett problem och det är att attraktionskraften är låg på grund av lågt socioekonomiskt index, vilket är den mest avgörande faktorn för prisutvecklingen på bostäder i ett utsatt område. Det är lätt att otrygghet och osäkerhet skapas och förstärks vilket leder till ett utanförskap.

Därför är det anmärkningsvärt att kommuner som säljer ut sina fastigheter inte ställer högre krav på de fastighetsbolag som köper fastigheter i dessa områden.

Genom att ta fram kvalitetsprogram för befintliga fastigheter och eventuellt tillkommande byggrätter utifrån social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet kan både fastighetsbolagen och kommunen göra en bra affär.

I kvalitetsprogram kan kommunerna ställa krav på hur områdena ska utvecklas i samverkan med kommunen och kommunens fastighetsbolag. Ett starkt incitament för fastighetsbolagen att ta fram hållbara handlingsplaner och idékoncept, som sedan kan omsättas till verkligheten, är att kommunerna prioriterar kvalitet och hållbarhet före pris.

Genom att ställa höga krav på köparna ökar hoppet även för de boende, tryggheten och säkerheten ökar på sikt, likaså minskar utanförskapet. Det i sin tur ger en ökad attraktionskraft vilket kommer att höja statusen för området och även priserna på bostäder. Långsiktiga fastighetsbolag som menar att man vill göra skillnad kommer få en prisutveckling som inte någon markanvisning i Sverige kommer i närheten av. Det är svårt att få med en möjlig prisutveckling i kalkylen, men de som vågar kommer att vara vinnare – det gamla är det nya.

John Lindell
Projektledare för hållbar avyttring av stadsdelscentrum i Rissne, Hallonbergen och Ör i Sundbyberg.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.