fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Politik

”Det finns en övertro på investeringsstödet”

Publicerad: 17 september 2020, 15:00

Sedan investeringsstödet infördes 2016 har drygt 12 miljarder kronor beviljats för 35 800 bostäder. Foto: Roland Magnusson/Mostphotos

Regeringen höjer investeringsstödet med tre miljarder kronor i syfte att bygga fler hyres- och studentbostäder. Men den snäva strategin ifrågasätts av Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Fastighetsägarna.

Ämnen i artikeln:

InvesteringsstödetRegeringenSKRFastighetsägarna

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Osäkerheten om pandemins fortsatta utveckling och hur snabbt ekonomin kommer att återhämta är stor. Regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna höjer därmed investeringsstödet för att minska risken för fallande bostadsinvesteringar. 

Läs även: Sjelvgren: Medelvägar är farliga på bostadsmarknaden 

Jan-Ove Östbrink, bostadspolitisk expert på SKR, välkomnar initiativet, men väntar på ett matigare besked. 

– Det finns en övertro på vad investeringsstödet kan åstadkomma. Av 290 kommuner har ungefär en tredjedel nytta av stödet. 

Initiativet har enligt honom en ytterst liten verkan på svaga bostadsmarknader. 

– I storstäderna och på mindre orter har få råd att köpa nya bostäder, vilket avskräcker investerare som inte vill ta onödiga risker. 

Det är olyckligt att man har fastnat vid investeringsstödet.

Vill se bättre balans

Kommunernas största dilemma är att investeringsstödet fokuserar på utbudet av bostäder, men inte efterfrågan. För att stimulera båda delarna föreslår Östbrink ett kraftfullare bostadsbidrag. Regeringen har visserligen ökat bostadsbidraget för barnfamiljer och unga i år, men utan några långsiktiga löften. 

– Nu är nivåfrågan på allas läppar. Jag tror inte att någon skulle protestera om bostadsbidraget höjdes permanent och erbjöds fler målgrupper, inte bara studenter och ensamstående, säger Jan-Ove Östbrink. 

Varför återkommer man alltid till investeringsstödet?

– Jag tror att det låter bättre politiskt. Det är även klassiskt att regeringen vill ge byggbranschen en morot, trots att alla vet att väldigt få kittlas av investeringsstödet i så stor mån att det höjer byggandet. 

Östbrink tycker att det är sunt att branschen bygger mindre i en tid då människor är mer försiktiga och återhållsamma i sina köp, samtidigt som färre har råd att efterfråga nyproducerade bostäder. 

– Utbudsstimulanser kan fungera tillfälligt, men ger ingen varaktig effekt. Så fort investeringsstödet blir en normal del av projektbudgeten så försvinner stimulanseffekten. 

Det måste finnas någon i andra ändan som efterfrågar det som byggs också, fortsätter han. 

– Det saknas inte underlag på regeringens bord med viktiga frågor som ligger och skvalpar. Rotavdrag, bostadsbidrag, ökad rörlighet, renoveringar och investeringar i samhällsfastigheter är fem saker som kan göras här och nu, säger Östbrink. 

Större träffsäkerhet bör eftersträvas

Fastighetsägarna vill också att regeringen kompletterar investeringsstödet med fler åtgärder. 

– Det är olyckligt att man har fastnat vid investeringsstödet. Det definierar regeringens bostadspolitik och det är där som de största ekonomiska satsningarna görs, säger Martin Lindvall, samhällspolitisk chef på Fastighetsägarna. 

Fastighetsägarna har länge varit kritiska till att stödet inte har en bättre social träffsäkerhet. 

– De som flyttar in de nya bostäderna har inte behov av stöd. Ändå marknadsförs stödet som en bostadssocial åtgärd. Vi tror att pengarna kan göra större nytta någon annanstans.

Om regeringen ändå väljer att behålla investeringsstödet så måste den vässas, enligt Lindvall. 

– Vi är gärna med och utvecklar regelverket så att det blir mer träffsäkert. 

Mer om investeringsstödet

Höjs från 7,5 till 9,3 miljarder kronor 2021. 

Anslaget ökas med 1,1 miljarder kronor 2022 och med 1,9 miljarder kronor 2023.

Sedan investeringsstödet infördes 2016 har drygt 12 miljarder kronor beviljats för ca 35 800 bostäder i hela landet.

 

Källa: Regeringskansliet

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev