Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

De bostadspolitiska samtalen har inletts

Publicerad: 1 februari 2016, 14:03

Foto: Riksdagen/Regeringskansliet/Liberalerna

Utgår man från vad representanter från de olika partierna tar med sig in i de blocköverskridande bostadssamtal som inleds på måndagen, kan man tänka sig att det blir en del hetsiga diskussioner. Här följer ett axplock av vad partierna framfört i bostadsdebatten den senaste tiden.


Ämnen i artikeln:

Regeringen

På måndagseftermiddagen inleddes de blocköverskridande samtalen om bostadspolitiken. De ska hållas mellan regeringen, de fyra allianspartierna och vänsterpartiet och inleddes med möten mellan de ekonomiskpolitiska talespersonerna för respektive parti.

Målet med samtalen är att förhandla sig fram till en blocköverskridande överenskommelse som ska få fart på bostadsbyggandet, samt minskar riskerna för stigande priser och hushållens skuldsättning, bland annat mot bakgrund av Boverkets senaste rapport som menar att det behövs 700 000 nya bostäder fram till 2025.

Samtalen var av många efterfrågade, och när de aviserades mottogs de väl av branschen.

Utgår man från vad representanter från de olika partierna tar med sig in i samtalen, kan man dock tänka sig att det blir en del hetsiga diskussioner. Nedan följer ett axplock av vad partierna framfört i bostadsdebatten den senaste tiden.

Regeringen (Socialdemokraterna/Miljöpartiet): har aviserat tre fokusområden – förenklade regelverk, ökad byggkapacitet och nya former av finansiering och rörlighet. Bland annat sa de att ”Regeringen vill se över behovet av att komplettera investeringsstödet med nya former av hyresgarantier. Om behov finns är regeringen beredd att tillföra medel till SBAB för utlåning till allmännytta, byggföretag och kommuner för nybyggnation av både hyresrätter och bostadsrätter”.

På frågan vilka förutsättningar som finns för att partierna ska komma överens, sa bostadsminister Mehmet Kaplan till TT på måndagsmorgonen “Det är det vi ska ta reda på. De är bättre i dag än vad de var bara förra året, då flera av partierna i riksdagen var nere i ett skyttegravskrig. Det känns mycket mer öppet i dag, då vi är överens om själva föresatsen att faktiskt få i gång bostadsbyggandet”.

Vänsterpartiet: vill öka subventioner och ge förmånliga statliga lån till byggarna. Partiet har länge krävt att ränteavdraget slopas, eller åtminstone trappas ned – partiet ser avdraget som subventioner för de som har mest. De föreslår ett avdragstak på 40 000 kronor per år, och en nedtrappning från 30 till 25 procent under fem år. På söndagen meddelade partiledaren Jonas Sjöstedt i SVTs Agenda, att han vägrar ingå en överenskommelse som innehåller marknadshyror.

Centerpartiet: förespråkar marknadshyror. Senast i en debattartikel i Aftonbladet skrev representanter från partiet följande: ”Utbudet av hyresrätter räcker inte till idag. Det beror framförallt på att drivkrafterna för byggbolag att bygga just hyresrätter är för dåliga. Vi vill se över hur hyressättningen kan reformeras så att hyrorna blir mer marknadsanpassade. ”

Liberalerna: är marknadshyrornas starkaste röst i bostadsdebatten. I höstas lade partiet fram ett eget bostadspolitiskt program, där man bland annat vill se fri hyressättning i nybyggnation genom att hyran inom ramen för presumtionshyressystemet också kan avtalas fritt mellan hyresvärd och hyrestagare. Partiet har sagt att man bara kan gå med på sänkta ränteavdrag om det sker i kombination med sänkt skatt på andra områden, exempelvis sänkta inkomstskatter. Sa på måndagsmorgonen i Sveriges Radio P1 att ”det behövs mer liberal marknadsekonomi och mindre planekonomi på bostadsområdet”.

Kristdemokraterna: har i likhet med Liberalerna meddelat att man kan tänka sig en minskat ränteavdrag i kombination med sänkt skatt på annat, deras förslag är boendeskatterna.

Moderaterna: är väldigt kritiska till de investeringsstöd som finns i regeringens budget. ”Mest kritisk är jag mot att man använder skattebetalarnas pengar till subventioner. Branschen efterfrågar det inte, forskare dömer ut det och risken är att det bara spär på bristen på byggbar mark och markpriserna. Där finns det ingen möjlighet att komma överens” sa Moderaternas bostadspolitiska talesperson Ewa Thalén Finné till Fastighetsnytt som en reaktion på regeringens invit.

De flesta partierna är dock ganska överens på ett område: regelverket måste förenklas.

Maria Nordlander

Ämnen i artikeln:

Regeringen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.