Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Därför måste Boverket skära ner

Publicerad: 17 februari 2020, 09:50

Avslutade regeringsuppdrag ligger bakom att Boverket behöver ställa om, berättar Leif Clemedtson, HR-chef.

Foto: Foto: Franz Feldmanis / Charlotte Nilsson

För två år sedan storsatsade Boverket och rekryterade 50 personer. Nu måste myndigheten minska personalstyrkan med 20 personer och spara in fem miljoner på andra kostnader.


Ämnen i artikeln:

Boverket

I februari 2018 inledde Boverket sin största rekryteringssatsning sedan myndigheten bildades 1988. Bakgrunden var nya regeringsuppdrag inom arkitektur, digitalisering och inomhusmiljö. Men nästa år avslutas bland annat uppdragen som rör digitalisering och PBL Kompetens. Detta är bakgrunden till att Boverket nu har inlett ett arbete för att anpassa organisationen för framtiden, och där ingår att minska personalstyrkan med från 279 till 259 personer samt spara in fem miljoner på andra kostnader.

– Det är klart att det är tungt för oss när vi planerar för framtiden och anställer för att sedan behöva skära ned, säger Leif Clemedtson, HR-chef på Boverket, till Byggindustrin.

Oklart vilka som påverkas

Vilka typer av tjänster eller vilket område som kommer att påverkas av personalminskningen är ännu inte klart. Detta är något som Boverket kommer att se över fram till april för att sedan presentera en mer konkret åtgärdsplan.

– Även om det är inom digitaliseringsområdet vi får mindre pengar betyder det inte nödvändigtvis att vi ska skära ner just där, eftersom det är område som behöver prioriteras. Vi behöver ställa om för att se till så att vi har den kompetensen framåt, säger Leif Clemedtson.

Han tillägger att Boverket trots allt fortfarande ligger på plus sedan storrekryteringen 2018.

– Vad vi inte visste då, när vi beslutade om personalökningen, var att det skulle bli en så intrasslad situation efter valet. Det var svårt för oss att planera långsiktigt då vi inte visste hur mycket pengar vi skulle få, något som också påverkade flera andra myndigheter. När tilläggsbudgeten sedan kom blev det i slutändan inte så mycket medel till oss, säger Leif Clemedtson.

Anders Siljevall

Reporter

anders.siljevall@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Boverket

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.