Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Därför hamnar bostadspolitiken i skymundan

Publicerad: 4 april 2014, 12:38

Jenny Madestam i panelen under inledningspasset.

Foto: Sigurdur J. Olafsson.

De bostadspolitiska frågorna är vitglödgade i den allmänna debatten. Ändå menar statsvetaren Jenny Madestam att risken är stor att bostadspolitiken hamnar i skymundan i valet.


De bostadspolitiska frågorna är vitglödgade i den allmänna debatten. Ändå menar statsvetaren Jenny Madestam att risken är stor att bostadspolitiken hamnar i skymundan i valet. Anledningen är att inget parti egentligen vill ta i bostadsfrågan. Det framkom under valupptaktspanelen på Business Arena i Malmö den 3 april.

I Stockholm pratar i stort sett alla om bristen på bostäder och hur den hotar alltifrån ekonomisk tillväxt till den högre utbildningens förmåga att locka studenter. Även om tonläget inte är riktigt lika högt i Malmö finns bostadsbrist definitivt på agendan. Ändå menar statsvetaren Jenny Madestam att risken är stor att bostadspolitiken hamnar i skymundan i valet.

– Det blir nog så i det här valet också. Bostadspolitiken innehåller frågor som ingen politiker vill prata om inför ett val; fastighetsskatten, marknadshyror, minskade ränteavdrag. Saken är nämligen att det alltid finns någon som förlorar på eventuella politiska åtgärder. Det är till exempel mycket enklare att prata om att skolan eller infrastrukturen behöver mer resurser, för det tycker i princip alla väljare, säger Jenny Madestam.

En som förhåller sig skeptisk till partiernas förmåga att hantera bostadspolitik överhuvudtaget är Stefan Lindvall, som är vd på Fastighetsägarna Syd. Han efterlyser lösningar som sträcker sig över de partipolitiska gränserna.

Stefan Lindvall, Heidi Avellan och Greg Dingizian. Foto: Sigurdur J. Olafsson.

– Min önskan är att socialdemokrater och moderater ingår ett nytt Saltsjöbadsavtal med långsiktiga lösningar för viktiga områden som skola, arbetsmarknad och bostadsfrågor. Partierna ser fyra år fram i tiden, men vi i fastighetsbranschen behöver längre tidsperioder för vår planering, åtta år är ett minimum, säger Stefan Lindvall.

Victoria Park äger och investerar i bostadsfastigheter, bland annat i Malmö. Företaget säger sig ha en social dimension i sin förvaltningsfilosofi och vd Greg Dingizian menar att de sociala frågorna är mycket betydelsefulla för stadens framtid.

– Den sociala problematiken och integrationsfrågan är jätteviktig. I själva verket är de beslut som dagens unga tar den närmsta tiden avgörande för Malmös framtid.

Han menar att fastighetsägaren i ett bostadsområde med sociala problem har ett stort dilemma.

– Den typen av förvaltning kräver mycket mer jobb. Hur mycket socialt ansvar ska man ta som fastighetsägare? Vi har inte de nödvändiga befogenheterna, men vi står där med problemet, säger Greg Dingizian.

Som politisk redaktör på Sydsvenska Dagbladet är Heidi Avellan medveten om medias roll när det gäller att definiera verkligheten. Det finns de som menar att journalister har förutfattade meningar och omotiverat ofta lyfter fram negativa händelser i vissa områden. Ett fenomen som drabbar Rosengård i Malmö.

– Rapporteringen handlar alldeles för ofta om kriminalitet och flyktingar. I Malmö har man lyckats förändra samhället genom att bygga på ett bra sätt. Det måste man fortsätta med i staden. Sedan tycker jag att den kommande regeringen ska förhandla om avtalet med Danmark så att det blir bättre för Malmö och Skåne, säger Heidi Avellan.

Daniel Bergstrand

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.