måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Politik

Danske fastighetsprofilen på plats i Ukraina: ”Vi håller oss inomhus”

Publicerad: 25 februari 2022, 10:14

Jakob Dalhoff, t.v., flyttade till Lviv i västra Ukraina för några år sedan. På bilden ser vi ett bostadshus i en förort till Kiev som under natten till fredag skadades i vad som beskrivs som en robotattack av rysk militär. Foto: Lokalebasen/Emilio Morenatti, AP Photo/Getty Images

Danske Jakob Dalhoff är vd för Lokalebasen och Matchoffice och bor sedan några år tillbaka i Ukraina. Förra veckan hjälpte han ambassader att omplacera sig till Lviv, men på torsdagsmorgonen var chocken ett faktum. Hans och företagets tre veckor gamla krisplan var tragiskt nog redan verklighet.

Ämnen i artikeln:

Kriget i Ukraina

Läs den ursprungliga artikeln på danska här. 

Jakob Dalhoff är en välkänd profil för många inom den danska fastighetsbranschen. Han startade CB Richard Ellis och under tio år var han en ledande figur i den danska affärsmäklarverksamheten DN Erhverv. År 2004 var han med och grundade Matchoffice (som även finns i Sverige) som i dag förmedlar kontorshotell i mer än 100 länder och 2008 Lokalebasen. Idag är han vd för de båda Ukraina-baserade bolagen med nästan 40 anställda.

För Fastighetsnytts danska systertidning Estate Media och dess chefredaktör Kamilla Sevel berättar Jakob Dalhoff hur hans torsdag såg ut:

– Det var ett par hektiska timmar i morse. Jag väcktes tidigt av ett meddelande från utrikesdepartementet. De har en lista över danskar, och vi har en app som de kan kommunicera med oss ​​på. De har också ringt några gånger. I meddelandet nämnde de nattliga bombangrepp, men innan jag läst klart gick flyglarmet.

Jakob Dalhoff hade aldrig trott att något skulle hända i Lviv, där han bor sedan några år tillbaka.

– Vi bor en kilometer från en militärförläggning och cirka tre kilometer från flygplatsen, som kan vara ett militärt mål. En våldsam osäkerhet breder ut sig. Vilka nyheter kan du lita på? Jag var i kontakt med en dansk härifrån som hade hört att ryssarna bombat en militärbas cirka 80 kilometer utanför staden. Men jag hade inte hört talas om något av det i danska medier, så jag avfärdade det som rykten. En timme senare såg jag en video som verifierade flyganfallet, inleder Jakob Dalhoff.

Inofficiell IT-huvudstad

Han flyttade till Lviv för några år sedan, som är Ukrainas inofficiella IT-huvudstad.

– Staden ligger alldeles i andra änden av Ukraina än där kriget med ryssarna har pågått sedan 2014. Tidigare, när danskar frågat om konflikten i Ukraina och hur jag upplever den, har jag alltid nämnt att det enda vi märker är att man kan köpa toalettpapper med Putin på, fortsätter Jakob Dalhoff.

Lviv ligger 70 kilometer från den polska gränsen och därmed Natos territorium.

– Därför hade ingen trott att något skulle hända här. Förra veckan hjälpte vi den brittiska ambassaden att hitta lokaler. Många diplomater och ambassader har flyttat sin representation från Kiev till Lviv.

En plan som aldrig bör användas

Men läget är spänt.

– För tre veckor sedan satte jag mig ner med ledningsgruppen i Matchoffice och började utarbeta en krisplan - en plan som jag aldrig trodde skulle komma i burk. Planen identifierade nyckelpersonal och kärnuppgifter. Vi förväntade oss inte så mycket en fysisk invasion, utan mer att vi kunde tappa ström och tillgång till internet.

– Vår skickligaste IT-expert skulle flytta till Polen förra veckan så att han kan se till att allt är uppe. Våra servrar finns på en Google Cloud-lösning i datacenter i Tyskland. Viktiga uppgifter som tidigare löstes i Ukraina kan nu fullt ut hanteras av det danska kontoret. Under 2014 var banksystemet ur funktion och därför har vi hamstrat kontanter, så att vi kan säkerställa de anställda en delbetalning i kontanter under de kommande månaderna.

– Vidare hade jag gjort en överenskommelse med två tjeckiska piloter att de kunde hämta familjen och mig på en äng utanför staden om situationen skulle eskalera, men eftersom luftrummet nu är stängt har de sagt nej tack, eftersom deras plan skulle kunna bli konfiskerade. Som en annan dansk torrt sa: ’Vi kan nog fortfarande hämtas, men det kräver nog att vi betalar priset för deras flygplan i förväg’.

– Ytterligare en IT-anställd är på väg till Polen, men har varit ute vid gränsen sedan i morse. Rykten säger att passkontrollsystemet har gått ner, så det kan ta några dagar att ta sig över gränsen.

Mänskliga kostnader

Men en sak är om verksamheten fortsätter att drivas – en annan är den mänskliga kostnaden.

– Genom vår ledningsgrupp får jag regelbundet meddelanden om att våra 40 anställda mår bra. Banker har gjort restriktioner för uttag och det går inte att växla mot dollar. Butikerna tar inte längre kort och det är press på stormarknaderna. Vi håller oss inomhus och har nära kontakt med familj, vänner, bekanta och anställda.

Ett bostadshus i en förort till Kiev som under natten till fredag skadades i vad som beskrivs som en robotattack av rysk militär. Foto: Emilio Morenatti/AP Photo

– Min flickvän har precis gett sig ut för att köpa medicin till sin mormor för de kommande månaderna. Hon har mamma och mormor här, vilket gör att vi inte lämnar stan. Skulle de behöva hjälp är vi närmast, då resten av familjen är utomlands. Samtidigt känner jag en skyldighet att hålla moralen hög bland våra medarbetare. Vi har garanterat dem att de också ska ha jobb i morgon, om en vecka och om ett år – samt lön. Det är en garanti som värderas högt i ett land där det inte finns något skyddsnät och där en pensionär får motsvarande 200 dollar i månaden, säger Jakob Dalhoff.

Ta till vapen eller inte

Det pratas just nu om huruvida ukrainarna ska ta till vapen.

– Det sista beskedet jag fick var att den längsta kön var i butikerna som sålde skjutvapen. Samtidigt meddelades att alla kunde hämta vapen vid kasernen. Mitt tydliga intryck är att en stor del av befolkningen är stridsvillig. Osäkerheten är hård och det är overkligt att föra en diskussion om hur vi undviker glassplitter i huset om fönstren blåser in. I förrgår såg jag fram emot att få lite distans till det här med en mysig vecka på Mipim i Cannes. Nu tyder mycket på att jag inte lämnar, säger Jakob Dalhoff.

Cykellopp ska genomföras

Man bör inte missa Lokalebasens cykellopp, men det kanske blir utan nya tröjor.

– Vi genomför fortfarande våra cykellopp – men bara med tröjor för hälften, då jag skulle ha med mig hälften och min danska kollega resten. Men alla dessa bekymmer är både avlägsna och betydelselösa när man beaktar situationen här i Ukraina. Vi har blivit ombedda att donera blod och räknar med att ge oss ut i morgon för göra det.

Och vad tycker du om andra länders roll just nu?
– När det gäller sanktioner hoppas jag att de blir de tuffast möjliga, men fruktar politikernas brist på mod. Tidigare har deras argument varit att det borde finnas sanktioner kvar om det skulle bli värre, men det argumentet är nu borta. Situationen kan inte längre eskaleras. Vi hör rapporter om att det har skrattats åt tidigare sanktioner i Moskva. Stoppade shoppingresor till EU har av de berörda i stället setts som status för en sann rysk patriot. Så politiska farhågor om att sanktioner kan kosta jobb i ett land med full sysselsättning som Danmark är svåra att hantera när man är i ett land där det för närvarande kostar liv.

Kamilla Sevel
Chefredaktör, Estate Media Danmark

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev