fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Politik

C och L slår ifrån sig kritiken

Publicerad: 30 november 2018, 14:47

Illustration: Petter Furå.

Både Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) ställde i veckan krav på friare hyressättning för att de ska släppa fram en socialdemokratisk regering. Nu sågar Hyresgästföreningen kravet, medan partiernas bostadspolitiska talespersoner helst tonar ned utspelet.

Ämnen i artikeln:

Marie LinderRegeringen

Både Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) ställde i veckan krav på friare hyressättning för att de ska släppa fram en socialdemokratisk regering. Nu sågar Hyresgästföreningen kravet, medan partiernas bostadspolitiska talespersoner helst tonar ned utspelet.

Kravet om friare hyressättning innebär mindre konsumentskydd och mer makt till fastighetsägarna, enligt Hyresgästföreningen.

– I praktiken är det marknadshyror de pratar om. För tre miljoner hyresgäster skulle det innebära att ekonomi och grundtrygghet äventyras, säger förbundsordförande Marie Linder i ett pressmeddelande.

Liberalernas bostadspolitiske talesperson, Robert Hannah, besvarar dock kritiken med att det inte alls handlar om marknadshyror.

– Vi vill se friare hyressättning i nyproduktion och pratar inte om några bostäder i det befintliga beståndet. Det hade varit en helt annan sak om vi propagerade för fri hyressättning i hela bostadsmarknaden, men det vill vi ju inte ha.

Han tycker att Hyresgästföreningen använder “för stora ord” när partierna egentligen bara vill förändra det nuvarande presumtionshyressystemet som innebär att hyresvärden har rätt till fri hyressättning de 15 första åren i nyproduktion. En tidsram som C och L vill slopa helt.

– Det betyder att hyresgästen och värden tillsammans kan förhandla fram en hyra som följer index, med tydliga rättigheter för hyresgästerna, säger Hannah (L).

Kan du samtidigt förstå oron över att hyrorna riskerar att skjuta i höjden?
– Ja, men jag ser inte att det skulle vara någon större skillnad mellan dagens presumtionshyror och de som uppstår vid fri hyressättning.

Marie Linder är däremot övertygad om att det skulle ge högre hyror och skräder därför inte orden i pressmeddelandet.

– Lööfs och Björklunds krav på fri hyressättning är vansinniga. Vi vet att svenska folket, oavsett partifärg, inte vill ha marknadshyror. Sverige behöver lägre, inte högre, hyror i nyproduktionen.

Frågan, som kulminerade redan under själva valrörelsen, får på så sätt åter stor uppmärksamhet inför själva regeringsbildningen. Robert Hannah (L) väljer däremot att fokusera på de positiva delarna.

– Alla våra grannländer har system som liknar fri hyressättning och ingen av dem har gått under. Våra storstäder är inte bättre än de som finns i Norge, Danmark och Finland. Alla tre har bättre fungerande bostadsmarknader, trots utmaningar.

Även Centerpartiets bostadspolitiska talesperson, Ola Johansson, tycker att Hyresgästföreningen “tar till lite övertoner”.

– Det brukar de ju göra när någon föreslår reformer i någon del, så det förvånar mig inte särskilt mycket.

Han vill däremot inte kommentera huruvida Annie Lööf (C) har framfört samtliga av partiets de bostadspolitiska punkter till Löfven eller inte, utan förklarar att han själv har som avsikt att gå igenom detta när den nya budgetmotionen presenteras. Men några omvälvande reformer väntar knappast.

– Det är inga nyheter. Vår bostadspolitik är densamma som tidigare och jag kommer att vårda de förslag som framförts, men lägger dem i byrålådan tills vi har en regering som vi kan börja diskutera med.

Partiet vill inte minst se blocköverskridande bostadspolitiska samtal.

– Det kravet ställer vi oavsett vad som sker i regeringsbildningen och till vilken statsminister som helst, säger Johansson (C).

Robert Hannah (L) säger att det är upp till bevis.

– Socialdemokraterna har under flera års tid sagt att det behövs blocköverskridande samarbeten. Nu får de chansen att visa om de faktiskt menar allvar. Men vi menar allvar och för oss är den lägst hängande frukten; fri hyressättning.

Om Stefan Löfven vill ha Liberalernas stöd måste regeringen också stödja den liberala politiken, understryker Robert Hannah (L). Oavsett om det handlar om fri hyressättning eller att växla sänkta ränteavdrag med sänkt inkomstskatt.

– Löfven kommer inte att kunna vara statsminister om han inte har vårt stöd och vill han ha det så kostar det. Socialdemokraterna måste vara villiga att kompromissa, inte minst när det gäller våra högprioriterade bostadsfrågor.

Men S-väljarna vill ju inte heller ha fri hyressättning?
– För mig är det inte särskilt relevant vad de tycker. Det är mer relevant att få igenom liberal politik. Vill Löfven ha vårt stöd så måste regeringen jobba med våra förslag, så enkelt är det.

Han utvecklar att Stefan Löfven (S) knappast kan tro att han får med sig C och L för att driva S-politik. Men det återstår att se vad som händer när riksdagen röstar om Löfven som statsminister på onsdag, den 5 december.

Novus-undersökning om marknadshyror

- Under valrörelsen gjorde Novus på uppdrag av Hyresgästföreningen en undersökning om marknadshyror. Resultatet visar att 61 procent av väljarna svarade att fria marknadshyror inte är bra, medan 24 procent var positiva till idén.
- Bland Centerpartiets väljare var 50 procent emot, 24 procent för fria marknadshyror, vilket kan jämföras med Liberalernas 37 procent, respektive 34 procent.
- Motståndet bland Socialdemokraterna är allra störst. Hela 87 procent S-väljare uppgav att de är emot idén och enbart tre procent är för.

Källa: Hyresgästföreningen

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev