Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Byggande viktigt för integration

Publicerad: 11 januari 2017, 14:20

Själva byggandet är den enskilt viktigaste frågan för att motverka segregation. Det menar allmännyttans branschorganisation SABO, som på onsdagen publicerade resultatet av ett års arbete med att kartlägga kommunernas integrationsarbete.


Ämnen i artikeln:

SABO

Under ledning av Anna Heide (CSR-chef på MKB) och Dan Gaversjö (Förvaltnings AB Framtiden) har SABO besökt 40 kommuner under året. Uppdraget gick ut på att kartlägga konkreta åtgärder som kan hjälpa bostadsföretag, kommuner och andra att förbättra integrationen av nyanlända.

­– De kommuner som lyckats allra bäst har alla det gemensamt att de har ett ledarskap och en politisk vilja att göra skillnad. När pressen var som störst under hösten 2015 valde de att fokusera på lösningar, långt ifrån de vanliga rutinerna, istället för på problem. De erfarenheterna är viktiga i nästa fas av integrationsarbetet då de som gått igenom asylprocessen och fått uppehållstillstånd ska börja sina etablering i vårt samhälle, säger Anders Nordstrand, vd på SABO.

Bland de punkter som lyfts fram som viktiga för integrationen finns:

- Nyproduktion. Det anses vara den enskilt viktigaste frågan för att motverka segregation. Samtidigt menar man att det är realistiskt att tro att det kommer att behövas temporära lösningar ytterligare ett par år framöver
- En översyn av riktlinjer för uthyrning, för att sänka trösklarna in på bostadsmarknaden
- Sociala klausuler vid upphandling vid renovering och ta fram långsiktiga strategier för olika nivåer av renovering
- Ett regionalt synsätt där de större städernas problem med trångboddhet bättre matchas med de mindre orternas behov av arbetskraft

Bland de exempel som lyfts fram som goda är den röda tråden kopplingen mellan bostäder, arbete och skola.

Som ett led i kartläggningen kommer SABO snart att inrätta vad de kallar integrationsråd, som ska stötta medlemsföretagen och samarbete med andra aktörer i samhället.

Här kan du läsa hela rapporten.

Maria Nordlander

Ämnen i artikeln:

SABO

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.