lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Politik

Budgetvotering klar – investeringsstöd slopas i borgerlig budget

Publicerad: 24 november 2021, 15:18

Carl-Oskar Bohlin (M) Foto: Tommy Alven, TT

Onsdagens budgetvotering slutade med att regeringen kommer att regera med en budget från Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. ”Erfarenheten är att denna typ av subventioner inte kan tillämpas på ett effektivt sätt”, säger Carl-Oskar Bohlin, bostadspolitisk talesperson för Moderaterna, till Fastighetsnytt.

Ämnen i artikeln:

Regeringen

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har kommit överens om ett gemensamt budgetalternativ med reformer för att minska kriminaliteten, öka självförsörjningen och förbättra välfärden.

Anslag för byggsubventioner och energieffektiviseringar för omkring 1,3 miljarder kronor avskaffas 2022, inklusive investeringsstöd för hyresbostäder och studentbostäder.

Carl-Oskar Bohlin, bostadspolitisk talesperson för Moderaterna, säger att det beror på att subventionerna har visat sig vara ineffektiva. 

– Stödet går i stor utsträckning till bostäder som ändå skulle ha byggts. Vi anser att de skattemedlen kan användas betydligt mer effektivt, säger han till Fastighetsnytt.

Varför måste stödet slopas i stället för att effektiviseras?
– Erfarenheten är att denna typ av subventioner inte kan tillämpas på ett effektivt sätt. Se till exempel erfarenheterna från 80- och 90-talet. Vi anser att vi behöver åtgärda systemfelen snarare än att försöka lindra konsekvenserna med ineffektiva subventioner.

Läs även: Inför budgetstriden – branschen oroad av slopat investeringsstöd 

Partierna vill därmed att regelverken ska ses över så att det blir billigare att bygga.

– Vi föreslår att PBL reformeras för att möjliggöra byggandet av mindre och mer yteffektiva lägenheter, samt att mer mark för byggande frigörs genom en reformering av såväl strandskydd som riksintressen. 

Även detaljplaneprocessen behöver enligt parterna effektiviseras för att ge enskilda aktörer större rådighet över processen, samtidigt som alltför detaljerade detaljplaner ersätts med byggplaner.

I den borgerliga budgeten tas även hemutrustningslånet för nyanlända bort nästa år till en beräknad kostnad av 167 miljoner, samt det ökade anslaget om 2 miljarder kronor för genomförandet av förslagen i den så kallade skogsutredningen, om att undanta stora arealer fjällnära skog från att brukas.

Budgetalternativet från M, KD och SD vann i riksdagens omröstning mot regeringens med siffrorna 154–143. 51 avstod. Totalt omförhandlas 20 miljarder kronor i regeringens budget om sammanlagt 74 miljarder kronor för 2022.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev