Politik
Branschens reaktioner på valresultatet
Publicerad: 10 september 2018, 12:45
Illustration: Petter Furå.
Efter att rösterna räknats är det fortsatt mer som är oklart än vad som är klart i den svenska politiken. Vi har samlat fastighetsbranschens reaktioner på det osäkra valresultatet.
Martin Lindvall: “Partier riskerar att gå in i en svekdebatt”
Oavsett utgång efter onsdagens rösträkning står vi enligt Martin Lindvall, samhällspolitisk chef på Fastighetsägarna, inför en besvärlig mandatperiod och flera partier riskerar att gå in i valrörelsen 2022 med en svekdebatt. Blocköverskridande förhandlingar i riksdagen kommer att vara nödvändiga för att uppnå styrfart, men det finns betydande risk för att nödvändiga reformer inom ett flertal politikområden kommer att utebli, säger han till Fastighetsnytt.
– Ska man söka något positivt är det möjligen att manöverutrymmet för ytterlighetspartier till höger och vänster sannolikt reduceras något, deras valframgångar till trots. Efter att nuvarande statsminister Stefan Löfven (S) avgått om några veckor tar talmannen vid och det är omöjligt att sia om utgången.
Martin Lindvall Foto: Fastighetsägarna
Alliansen må vara det största samlade regeringsalternativet, men det är inte osannolikt att (S) utövar veto mot det för att försöka bryta loss (L) och (C), fortsätter Lindvall.
– De senare skulle då hamna i ett läge där de tvingas välja vilken svekdebatt de vill ta. Deras väljare har inte röstat för en fortsatt Löfvenregering, men vill inte heller att (SD) får inflytande över en alliansregering.
En väl fungerande ekonomi är viktigare för branschen än vem som bemannar olika departement.
– Politisk turbulens utgör i det avseendet alltid en risk, även om marknaden i viss mån redan torde ha diskonterat en sådan utveckling. Det sagt är Sverige generellt, men också fastighetsmarknaden specifikt, i behov av breda politiska reformer.
Med en svag regering eller ett klimat i riksdagen som försvårar breda överenskommelser riskerar sådana reformer att utebli, avslutar Martin Lindvall.
Malmqvist: “Detta kommer att ta tid”
Enligt finansanalytikern Peter Malmqivst, chef för Analysguiden var valutfallet det värsta tänkbara. Han konstaterar att alla är förlorare, vilket han betecknar som ett mardrömssceniario.
– Det blev oavgjort och båda blocken är lika stora och det ger Jimmie Åkesson en enorm makt. Förhandlingar om regeringsmakten måste hela tiden gå via honom eftersom blocken knappast kommer att komma överens. Hur kan Socialdemokraterna motivera för sina väljare att de rödgröna med ett mandats övervikt skänker bort regeringsmakten till Alliansen och hur ska Alliansen motivera att de ger makten till de rödgröna när de i praktiken kan sträcka ut handen till SD.
Både Annie Lööf och Jan Björklund har sagt att de absolut inte kommer att regera med stöd av Sverigedemokraterna men enligt Peter Malmqvist sitter de i ett skruvstäd.
– Liberalerna och Centerpartiet kommer inte att ingå en koalition med Socialdemokraterna och Miljöpartiet eftersom de ser hur Miljöpartiet i princip raderades ut efter fyra år i regering med Socialdemokraterna, säger han.
Peter Malmqvist menar att regeringsutfallet är negativt för marknaden då det skapar en situation som vi aldrig sett tidigare i Sverige. Politiskt oavgjort och en aktör som ingen vill prata med.
– Det enda vi kan vara säkra på är att detta kommer att ta tid, säger han.
Marie Linder: Vi hoppas på en blocköverskridande uppgörelse
Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder vill se en så bred överenskommelse som möjligt.
Marie Linder, förbundsordförande i Hyresgästföreningen. Foto: Hyresgästföreningen.
– Det här ställer stora krav på partiernas förmåga att ta ansvar och komma överens.
Hon är glad över att föreningen har lyckats väcka debatt om rimliga hyror, nej till marknadshyror och nej till renovräkning.
– Vår förhoppning är att bostadsfrågan prioriteras genom en blocköverskridande uppgörelse om både skatter, finansiering och hur man ser till att få fler bostäder med rimliga hyror.
SABO mest påverkade av kommunalvalet:
Anders Nordstrand, vd Sabo, blev uppe sent under valnatten för att utröna hur det gick i kommunalvalet.
– I stor utsträckning är det majoriteten i kommunerna i form av ägardirektiv, byggande med mera som kommer påverka våra medlemsföretags verksamhet de närmaste fyra åren. Så därför blev det lite sent eftersom dessa röster räknas lite senare, säger Anders Nordstrand till Fastighetsnytt.
Anders Nordstrand är vd på SABO. Foto: SABO.
Anders Nordstrand var, likt många andra, inte överraskad av det jämna valresultatet. Det som är intressant nu är hur en ny regering formas.
– Beroende hur man formar en majoritet så kommer det naturligtvis påverka bostadsfrågan också, men vi vet inte än vilken bostadsminister vi får och från vilket parti. Förhoppningen är att man, oavsett hur man bildar regering, kan samla sig över blockgränserna och titta på framförallt en ny skattereform. Det har en stor betydelse för bostadsfrågan för att kunna öka produktionen och få ner boendekostnaderna, säger Anders Nordstrand.
Erik Stenberg: “Branschen kommer fortsatt vara urstark”
Erik Stenberg, bostadsforskare på KTH, tycker att valresultatet var väntat, men är förvånad över att Kristdemokraterna fick fler röster än Liberalerna, och att Miljöpartiet fick såpass svagt resultat. En förhoppning är dock att det oklara läget kan öppna för nya lösningar.
– Valresultatet säger tyvärr inget om vad som händer med bostadsfrågan under nästa mandatperiod. Inga tydliga förslag, varken höger, vänster eller extremhöger, föreligger trots alla utredningar, högkonjunktur och låga räntor. Läget kunde egentligen inte vara bättre att röra om i grytan och skapa framtidens bostadspolitik.
Erik Stenberg. Foto: Maria Nordlander.
Oavsett utgång tror han dock att fastighetsbranschen kommer att vara “urstark”, på kort sikt.
– Den borde också ta tillfället att stabilisera sig för att inte kantra på lite längre sikt. Hållbarhet är mer komplicerat än bara avkastning, stora balkonger och aktivitetsbaserade kontor. Stora systempåverkande frågor, som om bostäder ens kommer att finnas i framtidens stad, måste ställas nu medan vi har råd, avslutar han.
Lennart Weiss: ”Vi går in i den stora oredans tid”
Det oklara parlamentariska läget efter valet gör att vi nu går in i en period av osäkerhet de kommande månaderna. Om det vill sig illa kan det bestå hela mandatperioden. Det säger Lennart Weiss, kommersiell direktör på det norska byggbolaget Veidekke.
– Jag tror att vi går in i den stora oredans tid och den kan vara ganska länge eftersom läget är fundamentalt oklart. Med alla de besked som har getts i valrörelsen, det vill säga vad man sagt att man inte kan tänka sig att ställa upp på, så finns det inte så många alternativ.
Det som skulle kunna få låsningarna att lösas upp är hotet om ett nyval.
-Och just den situationen att man står inför ett nyval. Det kan få det politiska systemet att bryta upp från standardlösningarna. Man måste ha det alibit eftersom någon kommer bli tvungen att svika sina välja.
Lennart Weiss. Foto: Veidekke.
Weiss tror att bostadspolitiska beslut kommer skjutas på framtiden så länge det inte finns någon regeringsmajoritet.
– Om oredan består ett tag så är det utsiktslöst att tänka sig att det skulle tillsättas några bostadspolitiska samtal. Det krävs politisk stabilitet för att det ska ske. Ju längre oredan består desto längre skjuts branschens primära intressefrågor fram i tiden.
Vidare tror han att det är ganska goda odds för att kristdemokraternas Caroline Szyber blir bostadsminister i en eventuell alliansregering.
-Det tror jag branschen generellt skulle välkomna. Hon åtnjuter stor respekt. Men det är minst lika viktigt vem som kommer att ha ansvar för finansmarknadsfrågor, säger han.
Maria Nordlander
Sverrir Thór
Mattias Fröjd
Teresa Ahola
Oskar von Bahr