Politik
Branschens frågor lyftes fram under valrörelsen
Publicerad: 25 september 2014, 12:26
”Här står fastighetsbranschen på scenen och diskuterar integrationspolitik, jobbpolitik och hållbart företagande, det håller helt klart på att hända någonting”. Det konstaterade ekonomijournalisten Mia Odabas som modererade under inledningspasset under Business Arenas första dag.
Ämnen i artikeln:
Business ArenaKarin WanngårdKerstin Lindberg GöranssonKurt EliassonReinhold Lennebo”Här står fastighetsbranschen på scenen och diskuterar integrationspolitik, jobbpolitik och hållbart företagande, det håller helt klart på att hända någonting”. Det konstaterade ekonomijournalisten Mia Odabas som modererade under inledningspasset under Business Arenas första dag.
Många av branschens stora frågor lyftes fram, kanske mer än tidigare, under denna valrörelse, infrastruktur, bostäder generellt men kanske framförallt för unga och studerande och inte minst jobbfrågan.
– Utifrån vårt perspektiv har studentbostadsfrågan varit högt upp på agendan, samt integrationsfrågan och ungdomsarbetslösheten som också är viktiga frågor där vi som bransch behöver ta ett större ansvar när det gäller den sociala hållbarheten, Kerstin Lindberg Göransson, vd, Akademiska Hus.
Med tanke på valresultatet talades det inte helt oväntat mycket om integration. Ett ämne där branschen kan göra en hel del menade aktörerna på scenen. Här kan politiken spela en stor roll, menar Johan Karlström, koncernchef på Skanska. Då politikerna är stora kunder anser han att de inte bara ska fokusera på priset utan också ställa andra typer av krav.
– Vi har 20 procent av Sveriges befolkning som är första eller andra generationens invandrare och som är en enorm tillgång. Här tror jag att vi i vår bransch, med politikernas hjälp, kan göra ganska mycket. Vi är stora arbetsgivare, anställ arbetskraft från området när miljonprogrammen ska byggas om. Det är ett sätt att få folk att få inkomst och ett första jobb på sitt CV, säger Johan Karlström.
Infrastruktur och bostäder
Karin Wanngård, gruppledare för Socialdemokraterna i Stockholms stad, väntas bli Stockholms nya finansborgarråd efter Sten Nordin då valresultatet gav ett maktskifte i huvudstaden. Även om hon inte officiellt tillträtt tjänsten gav hon dock under Business Arenas inledningsanförande klara besked om var hon står när det gäller Förbifarten och Bromma flygplats.
– Beslut har fattats om Förbifarten, första spadtag är gjort och det kommer att byggas. När det gäller Bromma flygplats kommer den inte att kunna läggas ned under denna mandatperiod, det finns ett avtal som gäller till 2038. Det vilar hos staten och vi kommer aldrig lägga ner en flygplats om det hotar jobb eller tillväxt, säger Karin Wanngård.
Klara besked men Johan Karlström ser också moln på himlen. Med en svag regering och en socialdemokrati som ska regera ihop med miljöpartister så undrar han vad som kommer att hända med infrastrukturfrågorna?
– Någonstans måste man bestämma sig för knäckfrågorna som kärnkraften, infrastrukturen med exempelvis förbifarten och Bromma flygplats, och någonstans måste Stefan Löfven kompromissa i det här. Jag är orolig, trots det tydliga besked vi fick från Karin Wanngård, att det kanske är så att vi får en ”da capo” på överkörningen av Annika Billström. Infrastrukturen i Stockholm är en förutsättning för tillväxten och bostadsbyggande, och det är bra för hela Sverige, säger Johan Karlström.
Han får också medhåll av Kerstin Lindberg Göransson.
– Nu var Karin väldigt tydlig men utifrån mitt gamla värv som flygplatsdirektör på Arlanda så kan jag säga att hotet mot Bromma är ett hot mot hela Sverige, sedan har vi också miljödomen mot Arlanda som kan reducera kapaciteten ganska rejält. Är det någonting som är otroligt viktigt för Sverige och Stockholm så är det tillgängligheten, säger Kerstin Lindberg Göransson.
Men Kurt Eliasson, vd för SABO, tror ändå att det kan ske bra saker då bostadspolitiken kommit högt upp på agendan hos nästan alla politiska partier.
– Det är första gången på många år där politiken över alla partigränser satt ett mål för bostadsbyggandet. Det har vi inte haft sedan 1964.
Även om det blir en svag regering är Reinhold Lennebo, vd för Fastighetsägarna Sverige, övertygad om, något han tycker Karin Wanngård också gav intryck utav, att socialdemokratisk politik kommer att slå igenom och att det är bra med ett tydligt besked om infrastrukturfrågorna vilka han anser vara avgörande.
– Det andra som är viktigt för branschen, precis som Kurt Eliasson säger, är att det finns en enighet om att vi måste öka bostadsbyggandet, sedan varierar det något om vilka metoder som ska användas men det tror jag är lågt hängande frukt som Löfven kan använda i sina regeringsförhandlingar. Sist men inte minst, när de sätter sig ner och pratar om viktiga frågor som tillväxt och jobb inser de att denna bransch är betydelsefull, de signalerna finns i nästan alla politiska manifest i dag, säger Reinhold Lennebo.
Mattias Fröjd