Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Branschen reagerar på investeringsstödet

Publicerad: 29 september 2016, 09:16

Reinhold Lennebo och Marie Linder. Foto: Fastighetsägarna/Hyresgästföreningen.

Reaktionerna på regeringens investeringsstöd lät inte vänta på sig. Och de var inte oväntade: Hyresgästföreningens är nöjd, Fastighetsägarnas är missnöjda.

Ämnen i artikeln:

FastighetsägarnaHyresgästföreningenMarie LinderRegeringenReinhold Lennebo

Reaktionerna på regeringens investeringsstöd, som presenterades på torsdagen, lät inte vänta på sig. Och de var inte direkt oväntade. Från Hyresgästföreningens sida är man nöjd, från Fastighetsägarnas är man missnöjd.

Marie Linder, ordförande på Hyresgästföreningen, menar att det är positivt att stödet “äntligen” presenteras, och ser det som ett bra besked i väntan på den skattereform som organisationen vill se för att justera den, enligt dem, skattemässiga obalans som råder mellan det ägda och hyrda boendet.

– Även om det byggs mer nu än på många år så är det som byggs alldeles för dyrt för människor med normalinkomster. Och vi vet av ett flertal utredningar senaste åren att hyresrätten har svårt att konkurrera, inte minst på grund av den ekonomiska obalans som råder mellan olika boendeformer. Därför är det bra att investeringsstödet nu äntligen kommer på plats, säger hon och fortsätter:

– Särskilt intressant kan stödet bli för de kommuner som har bostadsbrist men där kostnaderna för att bygga hyresrätter överstiger marknadsvärdet.

Hon är dock tveksam till att stödet är uppdelat i två olika förordningar.

– Vi tycker det är olyckligt att regeringen gör två separata förordningar. Det retroaktiva kommer dock bara finnas under väldigt begränsad tid och vår bedömning är att det omfattar få bostäder, säger Marie Linder.

“Devalverar hyresrätten”
Från de privata fastighetsägarnas sida är man betydligt mer kritisk. De menar att investeringsstöd sedan länge är utdömt av bygg- och fastighetsbranschen, och av bostadspolitiska experter. De tycker också att det själva faktum att stödet dragit ut på tiden visar på dess brister.

– Att EU-kommissionen så länge varit tveksam till förslaget är förståeligt. De statliga subventionerna utgör en tröskel för en väl fungerande marknad där olika aktörer kan verka på lika villkor, säger Reinhold Lennebo, vd på Fastighetsägarna, och fortsätter:

– Det är tydligt att regeringen saknar en plan för hur man ska skapa en fungerande bostadsmarknad. Det som behövs nu är en idé om hur man skapar förutsättningar för att öka rörligheten på bostadsmarknaden, att befintliga bostäder utnyttjas mer effektivt och ger trygghet även för resurssvaga hushåll, säger han.

Vidare tycker Lennebo att maxtaket för hyror devalverar hyresrätten som boendeform.

– Att hyror numera sätts genom politiska beslut innebär att regeringen devalverar hyresrätten som boendeform. På sikt riskerar färre aktörer vilja bygga och investera i hyresbostäder, säger han.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev