Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Branschen besviken på regeringsbudget

Publicerad: 20 september 2016, 11:20

Finansminister Magdalena Andersson. Foto: Finansdepartementet.

På tisdagen presenterade regeringen 2017 års höstbudget. Satsningarna på bostads- och byggbranschen är marginella jämfört med förra året – något företrädare för branschen uttrycker besvikelse över.

Ämnen i artikeln:

FastighetsägarnaHyresgästföreningenMagdalena AnderssonRegeringenSABO

I budgeten får länsstyrelserna 30 miljoner kronor för att snabbare kunna handlägga plan- och bygglovsärenden, och Boverket får totalt 35 miljoner kronor för kompetensutveckling gällande plan- och bygglagen.

Företrädare från både det ägda och hyrda boendet är besvikna.

– Trots ett högt tonläge mot tidigare regeringars resultat inom området förefaller regeringen sakna en plan för bostadsmarknaden, säger Martin Lindvall, samhällspolitisk chef på Fastighetsägarna Sverige.

Han menar att det krävs reformer för att åstadkomma en varaktig förbättring av svensk bostadsmarknad – inte ”duttande med enskilda stödinsatser eller skatteförslag”.

– Regeringen har uppenbarligen svårt att få igenom sitt sedan länge aviserade investeringsstöd, men har ändå valt att fortsätta göra det till huvudnummer i sin bostadspolitik. Det är svårt för regeringen att ensam eller i samverkan med Vänsterpartiet åstadkomma de nödvändiga åtgärderna. Budgetpropositionen illustrerar väl behovet av att fortsätta söka överenskommelser om frågor som sträcker sig längre än enskilda regelförenklingar och förbättrade planprocesser, säger Lindvall.

“Obalans mellan ägt och hyrt boende”
Även Hyresgästföreningen är kritisk till budgetpropositionen, och menar att det saknas satsningar på hållbarhet och förslag om att justera den ”ekonomiska obalans som råder mellan olika boendeformer”. De framhärdar därmed sin ständiga åsikt att det ägda boendet gynnas, medan det hyrda får betala för det.

– Det är dags att regeringen tar tag i de stora skattefrågorna och framför allt ser investeringar för att få fram fler bostäder som en del av en större samhällssatsning. Statsministern betonade samhällsbygget i den regeringsförklaring som hälls i förra veckan, och då är bostadsfrågan en viktig del. Samhället kan investera i välfärd, arbetsmarknad och infrastruktur men har människor ingenstans att bo i närheten av sitt arbete så utvecklas inte samhället i den takt det skulle kunna utvecklas, säger Mariell Juhlin, chefsekonom på Hyresgästföreningen.

Den allmännyttiga branschorganisationen SABO tycker att det är bra åtgärder som föreslås – men att de inte är tillräckliga.

– Regeringens förslag innehåller ett antal mindre åtgärder som borde kunna stimulera bostadsbyggandet. Vi befinner oss i en akut situation och alla förslag som bidrar till att lösa bostadsbristen är välkomna, säger Anders Nordstrand, vd på SABO, och fortsätter:

– Men ska bostadsbristen lösas krävs mer omfattande åtgärder. Idag är hyresrätter skattemässigt missgynnad och det krävs reformer för att skapa balanserade ekonomiska villkor mellan upplåtelseformerna, säger Nordstrand.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev