Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Boverkets mål omöjligt uppdrag?

Publicerad: 3 maj 2017, 13:36

Lennart Weiss.

Foto: Veidekke.

Det höga bostadsbyggandet är en ren konjunktureffekt, det menar Veidekke som i en ny konjunkturrapport varnar för en ”politiskt lagad byggkrasch”.


Ämnen i artikeln:

BoverketVeidekke

Bostadsbyggandet har ökat ordentligt de senaste åren men det stämmer inte att man närmar sig miljonprogrammets nivåer, hävdar Veidekke.
– Veidekkes konjunkturrapport visar att det ökade bostadsbyggandet är en ren konjunktureffekt och samvarierar med hög ekonomisk tillväxt, en stark arbetsmarknad, fallande räntor och hushållens finansiella tillgångar, säger Lennart Weiss, Kommersiell direktör på Veidekke.

Baserat på en analys av dels antalet påbörjade lägenheter samt dels de variabler som har störst påverkan på det framtida byggandet(”efterfrågeperspektivet”) konstaterar Veidekkes rapport att bostadsbyggandet tillfälligt kan stiga upp mot cirka 48 000 färdigställda lägenheter per år för att därefter åter minska. Förutsättningarna för en ökning mot de cirka 88 000 bostäder per år som krävs för att nå Boverkets behovsanalys om cirka 700 000 bostäder till 2025 finns inte, anser Veidekke.

– Veidekkes analys visar att Boverkets byggmål är omöjligt att nå. För ökat byggande krävs inte bara att den starka konjunkturen håller i sig, det krävs i tillägg en helt ny typ av politiska stimulanser med syfte att stötta hushållens efterfrågan, säger Lennart Weiss.

Rapporten pekar istället på att den finns stora risker på nedsidan. Ökande räntor i kombination med flera av de aviserade åtgärderna från politik och myndigheter, som exempelvis skuldkvotstak, statlig infrastrukturskatt och ändrade skattevillkor för bolagspaketering, skulle kunna utlösa en kombination av prisfall och byggstopp, menar Veidekke.

– Skulle en flera av dessa åtgärder införas brådstörtat finns en stor risk för en politiskt lagad byggkrasch, säger Lennart Weiss.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

BoverketVeidekke

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.