Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Bostadsunderskott i 255 kommuner

Publicerad: 8 maj 2017, 13:07

Enligt Boverkets bostadsmarknadsenkät fortsätter byggandet att öka 2017 och 2018. Trots detta bedömer 75 procent av landets kommuner att det kommer att vara underskott på bostäder på tre års sikt.


Ämnen i artikeln:

Boverket

I enkäten bedömer hela 255 av de 290 kommunerna att det råder underskott på bostäder. Det är 15 fler än förra året. Samtidigt anger några större kommuner att man nu har balans på bostadsmarknaden, medan endast en kommun, Övertorneå, anger överskott.

I år anger Örebro, Helsingborg och Kristianstad att man totalt sett har balans på bostadsmarknaden. Gemensamt för de tre kommunerna är att det har påbörjats mycket bostäder det senaste året och att man förväntar att bostadsbyggandet även fortsättningsvis håller en hög takt.

År 2016 påbörjades preliminärt 67 000 bostäder. Det var en ökning med över 30 procent jämfört med året före. I synnerhet ökade byggandet i Storstockholm.

Boverket bedömer att bostadsbyggandet fortsätter att öka, men i en lägre takt. Enligt prognosen påbörjas 72 000 bostäder i år och 74 500 bostäder nästa år. Byggandet förväntas öka betydligt i Storgöteborg.

Boverket uppger dock att det är svårt att bedöma styrkan i efterfrågan och kapaciteten i byggsektorn. Dessa osäkerheter innebär att man inte utesluter att byggstarterna faktiskt kan minska något under 2018.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

Boverket

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.