Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag15.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Politik

Bostadspriserna stannar av i landet

Publicerad: 14 september 2016, 05:22

Efter år av rekord på rekord gällande bostadspriser, visar de senaste siffrorna på mer stabila sådana. Tydligast är kräftgången i Stockholms innerstad, där priserna legat på samma nivå i ett drygt år.


Ämnen i artikeln:

Mäklarstatistik

Efter år av rekord på rekord gällande bostadspriser, visar de senaste siffrorna på mer stabila sådana. Tydligast är kräftgången i Stockholms innerstad, där priserna legat på samma nivå i ett drygt år. Det visar nya siffror från Mäklarstatistik.

På tre månader har villapriserna ökat med en procent, medan bostadsrättspriserna minskat med 2 procent.

­– Nu när augusti avslutats har vi ännu inga tecken på höstrusch på bostadsrättsmarknaden. Undantaget är malmöområdet som uppvisar en stark ökning de senaste månaderna. I övrigt ser vi säsongsmässiga volymökningar men just nu med utebliven prisuppgång. Kräftgången är extra tydlig för Stockholms innerstad där priserna nu legat på samma nivå i drygt ett år. Årstakten är +7 procent för Stor-Stockholm, +8 procent för Stor-Göteborg och +11 procent för Stor-Malmö konstaterar Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Även villaprisernas årstakt har minskat något och landar på +10 procent enligt de senaste siffrorna.

Vad som ligger bakom trenden är svårt att säga. Bland annat verkar det finnas en känsla av att bostadsbristen kommer gå över, då det byggs mer än på länge. Dessutom har effekterna av amorteringskravet påverkat marknaden i ett drygt år nu.

– Nya regler skapar alltid en viss oro på marknaden och mycket handlar om psykologi och spekulation. Amorteringskravet har påverkat bostadsmarknaden relativt mycket i ett och ett halvt år. Men nu är det infört och vi kan se större stabilitet, vilket är bra. Troligtvis, och förhoppningsvis, kommer vi nu ha en tryggare marknad som är mer förutsägbar för konsumenterna, kommenterar Lars-Erik Nykvist som är vd på Fastighetsbyrån.

Maria Nordlander

Ämnen i artikeln:

Mäklarstatistik

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.