Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag16.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Politik

Bostadspriserna nedåt i storstäderna

Publicerad: 14 december 2015, 11:51

Foto: Holger.Ellgaard/Wikimedia.

Priserna på bostäder stod för första gången på länge still under november månad, i hela landet. På de allra hetaste marknaderna i Stockholm och Göteborg gick priserna till och med ned något.


Ämnen i artikeln:

MalmöGöteborgSvensk MäklarstatistikFastighetsbyrånStockholm

Priserna på bostäder stod för första gången på länge still under november månad, i hela landet. På de allra hetaste marknaderna i Stockholm och Göteborg gick priserna till och med ned något. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Att de nya siffrorna skulle vara ett tecken på en svalare bostadsmarknad är dock för tidigt att sia om, menar Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

– Det är normalt att marknaden går in i ett lugnare tempo inför årsskiftet. Trots det är årstakten fortsatt hög för både villor och bostadsrätter, säger han.

I november var genomsnittspriset per kvadratmeter för en lägenhet 36 000 kronor i landet, att jämföra med 30 000 kronor per kvadrat under samma månad för ett år sedan.

I centrala Stockholm sjönk priserna på bostadsrätter med -1 procent och i centrala Göteborg sjönk de med -2 procent.

– Nu går marknaden in i en lugnare period över helgerna. Sedan blir det intressant att se hur utbud och efterfrågan utvecklas efter nyår. Som vanligt är det svårt att förutspå men vi tror inte på några stora förändringar jämfört med hur marknaden ser ut idag, fortsätter Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån.

Villapriserna i storstadsområden steg något under november månad. På tre månader är tendensen överlag fortfarande stigande priser.

prisstatistik bostäder nov

*Statistiken baseras på försäljningen av 27 947 bostadsrätter under september 2015 – november 2015. Tremånaderssiffran är en jämförelse med juni 2015 – augusti 2015, tolvmånaderssiffran med september 2014 – november 2014 och i enmånadssiffran jämförs augusti 2015 – oktober 2015 med aktuell period. Medelpriset baseras enbart på den senaste månadens försäljningar.

Redaktionen

Källa: Svensk Mäklarstatistik och Fastighetsbyrån

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.