Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Bostadslåsning i regeringsfrågan skjuts till parterna

Publicerad: 20 juni 2021, 10:03

Partsmodellen för hyressättning presenteras av Stefan Löfven och Annie Lööf på söndagens pressträff.

Utredningens förslag om fri hyressättning i nyproduktion ligger kvar men parterna ska få förhandla fram en gemensam lösning. Det var statsminister Stefan Löfven och centerledaren Annie Lööfs utspel på söndagen för att blidka Vänsterpartiet och dess hot att fälla regeringen på måndagens misstroendeomröstning.


Ämnen i artikeln:

Stefan LöfvenAnnie Lööf

– Om parterna på bostadsmarknaden når en överenskommelse om hur hyresmodellen i nyproduktion ska reformeras, då ska regeringen lägga ett förslag i linje med parternas överenskommelse. Om parterna inte kommer överens, då genomförs utredningens förslag efter remissinstansernas synpunkter”, sade statsminister Stefan Löfven.

Läs också: V söker stöd för misstroende – ”Vi menar allvar” 

Vid en blixtinkallad pressträff på söndagen gjordes klart att partsmodellen ska lösa den parlamentariska låsning som råder kring utredningsförslaget om fri hyressättning i nyproduktion av hyresrätter. De tre parterna på bostadsmarknaden, Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och Allmännyttan har fram till den 1 september på sig att komma överens om en överenskommelse som ligger i linje med utredningsförslag, punkt 44 i januariavtalet. Målet är att en ändring i lagen ska genomföras under mandatperioden.

Vänsterpartiet: ”politisk teater”

Svaret från Vänsterpartiet kom snabbt. I en tweet förklarade partiledaren Nooshi Dadgostar att man håller vad man lovar, förhandlingar utifrån lagförslaget kan inte ske och att parterna måste få förhandla utan hot.

”Bra att parterna förhandlar. Men om regeringen håller fast vid punkt 44 kommer det leda till marknadshyror. Det blir en förhandling under hot där hyresgästerna förlorar. Det här är oseriöst och politisk teater för att förhala processen. Ta ansvar för landet och stryk punkt 44.”, skriver Dadgostar i en tweet.

Läs även: Bostadsfrågan som kan fälla regeringen

Januaripartiernas upplägg liknar det som användes när parterna på arbetsmarknaden fick förhandla om uppluckringen av LAS-reglerna som också var en del av januariuppgörelsen mellan regeringen å ena sidan och Centerpartiet och Liberalerna å den andra. Även då, i oktober 2020, var det Vänsterpartiet som hotade med misstroende om förslagen på LAS-området skulle genomföras utan att arbetsmarknadens parter hördes.

Klockan 10 på måndagen väntas riksdagen rösta om misstroendet mot regeringen Löfven.

 

Björn Rundström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

bjorn.rundstrom@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Stefan LöfvenAnnie Lööf

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.