söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Politik

Bostadsfrågan som fällde regeringen

Publicerad: 18 juni 2021, 12:14

På måndagsmorgonen fälldes regeringen Löfven efter en misstroendeomröstning i riksdagen. Mitt i händelsernas centrum står något oväntat en bostadspolitisk het potatis.

Ämnen i artikeln:

MarknadshyrorVänsterpartietStefan Löfven

Maria Nordlander

maria.nordlander@fastighetsnytt.se


Fyra månader efter valet 2018 kunde Stefan Löfven till slut bilda regering tillsammans med Miljöpartiet efter att ha ingått en överenskommelse med Centerpartiet och Liberalerna - där bland annat en punkt om fri hyressättning i nyproduktion ingick. 

Läs även: Bostadslåsning i regeringsfrågan skjuts till parterna 

Under våren förra året tillsatte regeringen en utredning om förslaget, som redan från start varit kraftigt kritiserat från främst Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Partierna ser förslaget som ett steg mot marknadshyror på en mer generell nivå. 

Det var när utredaren presenterade sin modell den 4 juni i år som V-ledaren Nooshi Dadgostar valde att framföra sitt hot om att fälla regeringen - något hon gick vidare med i tisdags då hon gav statsministern två dygn på sig att antingen inleda förhandlingar med Hyresgästföreningen eller att helt avstå från att förändra lagstiftningen. 

Läs även: Weiss om fri hyressättning: ”Svårt att se vilket problem man vill lösa” 

På torsdagen löpte tidsfristen ut, och Vänsterpartiet meddelade att man kommer att söka en misstroendeomröstning. Även Sverigedemokraterna hakade på, och inte långt senare meddelade även Moderaterna och Kristdemokraterna att de kommer att rösta rött vid en eventuell votering. 

Talmannen Andreas Norlén meddelade senare att tillräckligt många ledamöter i riksdagen ställt sig bakom yrkandet, och att en misstroendeomröstning kommer att hållas på måndag den 21 juni klockan 10. 

Läs även: Vad är det för bra med marknadshyror?

Vid en presskonferens på torsdagseftermiddagen konstaterade statsministern att han har två alternativ om han skulle fällas: att begära entledigande eller utlysa ett så kallat extra val.

Vid en presskonferens tillsammans med C-ledaren Annie Lööf föreslog Stefan Löfven på söndagen att bostadsmarknadens parter skulle inleda förhandlingar om hyressättning, men att utredningsförslaget om fri hyressättning vid nyproduktion genomförs om parterna inte nått en överenskommelse innan den 1 september. 

Vänsterledaren meddelade snabbt att förslaget var ”oseriöst” och ”politisk teater” - och hon insisterade på att punkten om fri hyressättning måste strykas från januariavtalet. 

Klockan 10 på måndagen inleddes så omröstningen om misstroende i riksdagen. Strax innan klockan 11 röstade riksdagen för att fälla regeringen, med 181 röster för och 109 röster mot. 

Stefan Löfven har nu en vecka på sig för att sondera om det finns ett nytt regeringsunderlag eller om han ska utlysa extraval.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev