torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Politik

Bostadsfrågan dissades igen – ingen debatt i riksdagen

Publicerad: 15 januari 2020, 10:13

Riksdagen 2019. Foto: Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag.

På onsdagen ägde årets första partiledardebatt rum i riksdagen. Men bygg- och bostadsfrågorna lyste än en gång med sin frånvaro. Politikerna saknar svar och väljer därför att tiga, menar Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke.

Ämnen i artikeln:

Lennart Weiss

På onsdagen ägde årets första partiledardebatt rum i riksdagen. Men bygg- och bostadsfrågorna lyste än en gång med sin frånvaro. Politikerna saknar svar och väljer därför att tiga, menar Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke.

Välfärd, klimat, rättsväsendet, skatter och arbetslöshet – till och med extraval – var några ämnen som diskuterades på dagens partiledardebatt i riksdagen, där mycket tid ägnades åt att “läxa upp varandra”. Inget parti berörde dock en av landets största utmaningar; bostadsbristen.

Förutom när Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets partiledare, kort kommenterade att Januariavtalet borde rivas, inklusive förslaget om marknadshyror.

“Brist på kunskap”

Så här reagerar Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke, som ibland kallas för “branschens bostadsminister”, på ignoransen:

– Det hela är tämligen symtomatiskt. Sedan politikerna överlämnade bostadsfinansieringen till marknaden (hushåll, fastighetsbolag och banker) är kunskaperna inom detta komplexa område tämligen begränsade, säger han till Fastighetsnytt.

Lennart Weiss. Foto: Veidekke.

Sedan några år tillbaka är det enligt honom myndigheter som bland annat Finansinspektionen och Riksbanken som också styr agendan som domineras av oron för hushållens, men alltmer också fastighetsbolagens, skuldsättning.

– Av brist på kunskap inom det politiska systemet om rådande förhållande är det ingen som vågar utmana rådande sanningar, trots att varje oberoende analys som redovisas visar att myndigheterna redovisar fakta helt felaktigt eller med stora överdrifter.

Ska bostadsfrågan lösas måste två problem kopplas samman, enligt Lennart Weiss; nämligen finansieringen och olika lager av bostadssociala problem.

– Eftersom politikerna inte har några genomtänkta svar på dessa frågor väljer man att tiga eller för att citera ett gammalt talesätt: bättre att tiga och känna sig dum än att öppna truten och bekräfta saken.

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev